Κονστάνσιου:Η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την λιτότητα
Απηχώντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Κονστάνσιου υπαινίχθηκε επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να φέρνουν άσχημα νέα».
Αυτή «ήταν δυστυχώς η περίπτωση στα πιο πρόσφατα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «βεβαίως έχουμε ακόμη κάποιο περιθώριο ελιγμών για να λάβουμε αποφάσεις». Η συζήτηση για την λιτότητα κυριαρχεί αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι «πολιτικά και κοινωνικά, μια πολιτική που αντιμετωπίζεται μόνον ως πολιτική λιτότητας βεβαίως δεν είναι βιώσιμη».
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε αργότερα τις υποθέσεις ότι κατευθύνεται προς μια πολιτική αναστροφή στην λιτότητα και επισήμανε τα σχόλια του Μπαρόζο ότι η διόρθωση των «τεράστιων» ελλειμμάτων και των επιπέδων των χρεών παραμένει πάρ' όλα αυτά «απολύτως αναγκαία». Ο Μπαρόζο όπως και ο Κονστάνσιου σήμερα επιχειρηματολόγησαν ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί εκκίνηση στην ανάπτυξη.
Πρέπει να έχουν «φιλόδοξα, μεγάλου εύρους και μακροχρόνια αποτελέσματα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Ο Βίτορ Κονστάνσιου επικαλέστηκε την ηρεμία που επικρατεί στις αγορές ως απόδειξη του γεγονότος ότι η λιτότητα λειτουργεί. «Οι προσπάθειες προσαρμογής των χωρών υπό το άγχος των αγορών ήταν θετικές και βεβαίως συνέβαλαν επίσης στην βελτίωση των συνθηκών στην αγορά», σημείωσε.
«Πάντα μπορούμε να συζητάμε για τις λεπτομέρειες και την ταχύτητα, αλλά όχι για την ανάγκη οι χώρες να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους τους στα μάτια της αγοράς, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες για την πρόσβασή τους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο καλύτερες συνθήκες για μελλοντική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Ο Κονστάνσιου αναγνώρισε ωστόσο ότι η οικονομική προσαρμογή «συνεπάγεται υψηλό κόστος όσον αφορά την ανεργία», αλλά συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι «δεν θα πρέπει υπάρξει ο κίνδυνος αποδυνάμωσής της. Μια τέτοια κίνηση θα άφηνε μια χώρα έκθετη σε υψηλότερα επιτόκια», κατέληξε.