Γ. Προβόπουλος: Ανάκαμψη ίσως και νωρίτερα από τα μέσα του 2014
«Δεδομένου ότι στους τελευταίους μήνες είχαν μια μορφή σταθεροποίησης, ομαλοποίησης, ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ», τόνισε σε συνέντευξή του. «Το ΟΜΤ έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Είναι καλό το ότι έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με αυτό, απλώς και μόνο στην περίπτωση που θα χρειαζόταν».
«Νομίζω ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους είναι πίσω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις αδυναμίες ή ότι ο δρόμος μπροστά μας δεν θα έχει χτυπήματα. Αλλά νομίζω πως τα χειρότερα πέρασαν», τόνισε ο Γ΄. Προβόπουλος. Αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στην Μπρατισλάβα στις 2 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε το γεγονός ότι η σταθεροποίηση των συνθηκών συμβάλλει στο να σημειώσει η Ελλάδα “ικανοποιητική πρόοδο” προς την εξισορρόπηση της οικονομίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δύο διεθνείς διασώσεις.
“Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, σίγουρα έως τα μέσα του 2014 και ίσως νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει”, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. “Θα μπορούσαμε να αναμένουμε ορισμένα θετικά σημάδια ακόμη νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις”.
Το προηγούμενο της επιβολής φόρου στις καταθέσεις προκάλεσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάδοσης στην Ελλάδα μέσω του τραπεζικού συστήματος, είπε ο κ. Προβόπουλος. «Στην Ελλάδα, οι ανησυχίες ήταν έντονες, δεδομένου ότι υπάρχουν στενές οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών”, πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να σημειωθούν εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι παρόμοια μέτρα θα εφαρμόζονταν και στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.»
“Ωστόσο, αναμένω ανάκτηση της σταθερής βελτίωσης που έχουν παρατηρήσει από τον περασμένο Ιούνιο”, είπε.
“Δεδομένου ότι υφίσταται ένα γενικότερο κλίμα βελτιωμένης ψυχολογίας, με την κυβέρνηση να φέρνει αποτελέσματα, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν” όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ.
Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν η προοπτική να κυβερνήσει ένα κόμμα που θα οδηγούσε στην έξοδο από το ευρώ, επαναφέροντας τις εισροές καταθέσεων προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο κ. Προβόπουλος.