Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,3191 δολ.

Σε περαιτέρω άνοδο του ευρώ οδήγησε η νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3198 δολάρια από το επίπεδο των 1,3180 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3191 δολ. Η απόφαση της ΕΚΤ που ελήφθη σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα, για την μείωση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικώς χαμηλό επίπεδο του 0,50%, συνέβαλε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ανοδική πορεία του ευρώ των τελευταίων πέντε ημερών δεν ανακόπηκε ούτε μετά την σημαντική υποχώρηση που εμφάνισε τον περασμένο μήνα ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μείωση των ευρωεπιτοκίων ενισχύει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας στην ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλάται και στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων κυρίως στις περιφερειακές αγορές της Ε.Ε.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 5 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 10,71% από 11,33% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,20% να υποχωρήσει κάτω από το 10% και συγκεκριμένα στο 9,51% από 10,14% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά η απόφαση της ΕΚΤ συμπαρέσυρε προς τα κάτω και τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους με αποτέλεσμα να σημείωσαν οριακή πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,48% από 0,51% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,40% από 0,42%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,28% από 0,32%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20%, ενώ στο μήνα υποχώρησε στο 0,10% από 0,12%.