Βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2013 βλέπει η ΕΕ
Συγκεκριμένα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, ήτοι, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είναι σε ύφεση το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής και μόνο η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα καταφέρει να έχει κάποια ανάπτυξη.
"Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση της ανεργίας στην Ευρώπη.Η πολιτική της ΕΕ επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
"Η δημοσιονιομική εξυγίανση συνεχίζεται, ωστόσο ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να αρχίσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη", πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% εφέτος και θα αυξηθεί κατά 1,2% τον επόμενο χρόνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της από το Φεβρουάριο (0,3% και 1,4% αντίστοιχα).
Βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7% του ΑΕΠ εφέτος, μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από το 10,6% το 2012 θα φθάσει το 6,5% το 2013 για να αυξηθεί εκ νέου στο 7% το 2014.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 3,9% του ΑΕΠ εφέτος και το 4,2% το 2014.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι ίσως δοθούν στην Ισπανία και τη Γαλλία δυο επιπλέον χρόνια για να φέρουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ.
"Ισως είναι λογικό να παρατείνουμε το χρονοδιάγραμμα ως το 2015 για τη Γαλλία και ως το 2016 για την Ισπανία", τόνισε ο Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να δοθεί πρισσότερος χρόνος στη Σλοβενία και την Ολλανδία να επιτύχουν τους δημοσιονομκούς στόχους της ΕΕ.
Η Πορτογαλία, θα μειώσει το δημοσιονικό της έλλειμμα εφέτος στο 5,5% του ΑΕΠ από 6,4% πέρυσι γιατί η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ στην Ιταλία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 2,9% εφέτος και το 2,5% το 2014.