Ντράγκι:Υπάρχει κίνδυνος ακραίων διαμαρτυριών εξαιτίας της ανεργίας

Σε «κίνδυνο ακραίων διαμαρτυριών εξαιτίας της ανεργίας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Luiss, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ντράγκι:Υπάρχει κίνδυνος ακραίων διαμαρτυριών εξαιτίας της ανεργίας
1'

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υπερσυγκέντρωσης των εισοδημάτων, που ζημιώνει τις ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες», σημείωσε ο Ντράγκι.

Κατά την άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ, θα χρειαζόταν «μια πιο δίκαιη συμμετοχή στον εθνικό πλούτο» ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή. Με αναφορά στην δράση της νέας, ιταλικής, κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, τόνισε επίσης, ότι «θα ήταν καλό να μετριάσει την ύφεση που προκαλεί η οικονομική εξυγίανση, περιορίζοντας τις τρέχουσες δαπάνες, χωρίς να αυξήσει την φορολογική πίεση».

«Η ανεργία, ιδίως εκείνη των νέων, έφτασε σε επίπεδα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακραίες και καταστρεπτικές διαμαρτυρίες», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «χρειάζεται μια σταθερή ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε, τέλος, ότι «στο παρελθόν, πολλές χώρες του Ευρώ ανέβαλαν μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά τους» και άφησε να εννοηθεί ότι αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, έστω και αν «το μέτρο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή