ΔΝΤ: Μικρή πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στη φοροδιαφυγή
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι εάν η Ελλάδα αποτύχει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο αναποτελεσματικό της φορολογικό σύστημα, τότε το βάρος αυτού θα επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο της χώρας, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Ωστόσο, σε έκθεσή του το ΔΝΤ επαίνεσε την πρόοδο της Ελλάδας στις «τρομακτικές» προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει κάνει «ανεπαρκής» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και τη μείωση των υπέρογκων δημόσιων μισθοδοσιών, προκαλώντας μια «άνιση κατανομή του βάρους» σε ολόκληρη την οικονομία.
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι πολύ μικρή», αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ. «Οι οικονομικά ευκατάστατοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απλά δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, κάτι που έχει αναγκάσει να γίνουν υπερβολικές περικοπές δαπανών και να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει τις μειώσεις μισθών, ωστόσο τα κλειστά επαγγέλματα και ο ανεπαρκής ανταγωνισμός δεν έχουν επιτρέψει την πτώση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το «τίμημα» να το πληρώνουν οι μισθωτοί. Ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να διαθέτει «πλεονάζον προσωπικό», ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. «Τα ταμπού ενάντια στις υποχρεωτικές απολύσεις πρέπει να ξεπεραστούν», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαίνεσε την Ελλάδα πως «έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση βαθιά ριζωμένων προβλημάτων, εν μέσω μια πολύ σοβαρής και κοινωνικά επώδυνης ύφεσης». Η χώρα έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, έκανε μια «σημαντική στροφή» στο χάσμα της ανταγωνιστικότητας και σημείωσε «εξαιρετική» πρόοδο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος κατά 20 τοις εκατό, σε μια περίοδο κρίσης η οποία έχει αποδειχτεί ότι «είναι πολύ βαθύτερη από ότι ήταν αρχικά αναμενόμενο», αναφέρεται στην έκθεση.
Τέλος επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει μια «άνευ προηγουμένου στήριξη» από τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανόμενων 226 δισ. δολαρίων από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.