Την ανάκαμψη της Ελλάδας πληρώνουν οι μικρομεσαίοι
Είναι μετά από τρία χρόνια κρίσης, περισσότερο από προφανές, πως η Ελλάδα αποτελεί το «αγαπημένο» θέμα όλων των οικονομικών αναλυτών καθώς παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια αναλύσεων τα οποία πλέον αγγίζουν όχι τίποτε κρατικά μεγέθη, αλλά το δράμα που ζουν καθημερινά οι πολίτες.
Σε άρθρο τους με τίτλο «το ελληνικό δράμα δε θα έχει αίσιο τέλος», οι Financial Times κάνουν λόγο για αλόγιστη δανειοδότηση των ελληνικών κυβερνήσεων που λόγω της δημοσιονομικής χαλαρότητας που εμφάνιζε για πολλά χρόνια η χώρα μας κόντεψε να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη. Παρ' ότι ο κίνδυνος για το κοινό νόμισμα φαίνεται πως έχει περάσει, δεν ισχύει το ίδιο για το Γολγοθά που καλούνται καθημερινά να διαβούν, οι πολίτες.
Εκατομμύρια μικρομεσαίοι καλούνται από το 2010 να πληρώσουν δυσανάλογα βάρη, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να προστατευθούν οι προνομιούχοι και να αφαιμάξουν οικονομικά τους ασθενέστερους.
Το άρθρο έχει ως κεντρική ιδέα του τη διάλυση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας κάνοντας αρκετές αναφορές στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα.
Παρά τις υποσημειώσεις για επίτευξη στόχων που συνδέονται με το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο αλλά και το ισοζύγιο συναλλαγών, το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν δείξει την ανάλογη μέριμνα για ουσιαστική ανάπτυξη.
Γενικό συμπέρασμα άλλωστε, είναι πως η χώρα μας παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη, που αν όμως συνεχίσουν να μείνουν ανεκμετάλλευτες, τότε θα συνεχίσουν να την κρατούν δέσμια μακροχρόνιων δανείων με ότι αυτό συνεπάγεται.