Σόιμπλε: Περισσότερο χώρο για ελιγμούς έχουν οι χώρες της ευρωζώνης
Την εκτίμηση κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη στιγμή που αμερικανός ομόλογός του εξαπέλυσε ξανά αιχμές κατά της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής των υπουργών Οικονομικών της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν «αρκετά περιθώρια ελιγμών» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση που πλήττει την περιοχή.
«Έχουμε αρκετά περιθώρια ελιγμών ώστε να μην αντιδράσουμε λανθασμένα στην περίπτωση αποδυνάμωσης της κατανάλωσης αυτό είναι σαφές. Είδαμε την περασμένη βδομάδα με την προσαρμογή απ' την Κομισιόν να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο σε Ισπανία και Γαλλία και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα, ερμήνευσε αυτή τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ως σήμα χαλάρωσης της λιτότητας στην ευρωζώνη, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια αισθητή αλλαγή στη γραμμή του Βερολίνου.
Στην αρχή του τέλους του «δόγματος της λιτότητας» αναφέρθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο: «Απορρίπτουμε αυτό το δρόμο της λιτότητας, αυτό το δόγμα που επιβραδύνει την ανάπτυξη. Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά ο ρυθμός μείωσής του πρέπει να είναι συμβατός με την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Πιστεύω ότι αυτή η σκέψη κερδίζει τώρα το πάνω χέρι στην Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο». .
Για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να ακολουθήσει ένα πιο ήπιο μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Στην Ευρώπη, έχουμε το περιθώριο να ακολουθήσουμε ένα πιο ήπιο μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ενταθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία» είπε χαρακτηριστικά.
Αιχμές κατά της Γερμανίας άφησε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει στην Ευρώπη η σωστή ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου θα ασχοληθούν κυρίως με τους νέους κανόνες για την αγορά παραγώγων καθώς και με τη λειτουργία του τραπεζικού σύστημα, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό η Γερμανία να δεχθεί νέες πιέσεις προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω την ιδέα της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.