Κούρεμα ελληνικών καταθέσεων μετά τις γερμανικές εκλογές
Καλά πληροφορημένη θεσμική πηγή από τις Βρυξέλλες αναφέρει πως η περίοδος από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 αποτελεί την πλέον κατάλληλη για το βήμα αυτό.
Το ύψος του κουρέματος θα κυμανθεί μεταξύ 30% και του 40% του συνολικού χρέους της Ελλάδας μόνο προς τις χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Το ουσιώδες ερώτημα ωστόσο αφορά στο ύψος της συμμετοχής των καταθέσεων των πλουσίων, ενώ να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της πρότασης του Σόιμπλε κατά την τελευταία σύνοδο του Eurogroup.
Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν το ποσοστό συμμετοχής των χωρών της Ευρωζώνης θα κυμανθεί μεταξύ 60% και 70% του πρώτου δανείου που χορηγήθηκε από την τρόικα, κατά συνέπεια το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων θα φθάσει το 30% με 40% στα πρότυπα δηλαδή της Κύπρου.
Να υπενθυμιστεί πως το πρώτο δάνειο δόθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010 και ανήλθε στα 110 δίς. Ευρώ.
Από το κούρεμα του δανείου αυτού η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το χρέος της από 24 μέχρι και 30 δις ευρώ και αυτό διότι θα κουρευτούν μόνο τα 80 δις ευρώ που προήλθαν από τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς το ΔΝΤ δεν επιτρέπει κούρεμα δανείων από τις δανειοδοτούμενες χώρες.
Αυτό το οποίο αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε είναι εάν οι Έλληνες πλούσιοι μεγαλοκαταθέτες θα λάβουν όπως οι Κύπριοι όμοιοι τους, μετοχές τραπεζών.