Κατάσχεση σε 10 ημέρες για τα χρέη προς την Εφορία
Πρόκειται για το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια που «κινούνται» μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπου τα χρήματα δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά καθυστερούν να περάσουν στα δημόσια ταμεία.
Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν κατασχεθεί εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την προθεσμία να μετρά από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για την απόδοση των δεσμευμένων ποσών δεν θα τηρείται άλλη ειδική διαδικασία, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Ειδικότερα, σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι:
«ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων), για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου (του 2006), με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νόμιμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».
Να εισπραχθούν φέτος 2 δισ. ευρώ
Το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» χρεών, αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την αρχή του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν φέτος, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου. Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,78 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,17 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους. Όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες.
Διαβάστε επίσης: