Μπαρνιέ: Πρώτα οι καταθέσεις για τη διάσωση τραπεζών
Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό θα ισχύει «μόνο σε έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο».
«Σκοπός μας είναι να μην χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν είτε οι εθνικές Αρχές είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα γίνεται όμως αφού έχουν συμμετάσχει στη διάσωση οι ανασφάλιστες καταθέσεις», τονίζει ο Επίτροπος.
Αναφέρει επίσης ότι μέχρι τον Μάιο του 2014, όλα τα βασικά νομοθετήματα για την τραπεζική ένωση θα έχουν ψηφιστεί και προσθέτει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει την πρότασή του για το ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των τραπεζών.
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι μέσα στο καλοκαίρι, «να έχουμε συμφωνία επί των προτάσεων για το εναρμονισμένο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων».
Στην ερώτηση για το αν η Κύπρος αποτελεί μοντέλο για ανάλογες περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων στο μέλλον, απαντά: «Όλοι θα ξέρουν τους κανόνες από την αρχή. Κατι τέτοιο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Κύπρου».
Αναγνωρίζει, ότι η λύση που πάρθηκε για την Κύπρο «ηταν μια κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100.000) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα της κρίσης» και υπογραμμίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά». «Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού», σημειώνει.