Αυστραλή Πρέσβης:Σημαντικές οι ευκαιρίες επενδυτικής συνεργασίας
«Παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη για τους πολίτες της» τόνισε απόψε κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα Τζένη Μπλούμφιλντ.
Η κ. Μπλούμφιλντ κατά την διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Αυστραλίας, με θέμα «Αυστραλία και Κρήτη: Επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη, Προοπτικές» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Αυστραλίας, που όπως είπε, είναι ο πρώτος φορέας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, για να προσφέρει ένα θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως τόνισε με τη στήριξη και τη συνδρομή φορέων όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Συμβούλιο σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τη δικτύωση, την ενημέρωση και την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών προς κοινό όφελος. Αφού έκανε μια αναδρομή στην οικονομική πορεία της Αυστραλίας επεσήμανε ότι σε κάθε χώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη τονίζοντας ότι «η στήριξη και η διευκόλυνση του «επιχειρείν» είναι σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης. Η επιτυχία όμως, έγκειται στο κατά πόσο η ίδια η επιχείρηση θα δράξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν» κάνοντας παράλληλα λόγο για ευκαιρίες εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είναι πολλές και σημαντικές.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια λέγοντας ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού είναι πολλά και γιατί η Αυστραλία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, με καινοτόμες ιδέες και με ποιοτικά προϊόντα. Όπως είπε ως κέντρο εμπορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, αλλά και ιστορικό και πολιτιστικό, η Κρήτη είναι τόπος δημιουργίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Παράλληλα ανέφερε ότι η Κρήτη δέχεται το ένα τρίτο των τουριστών στην Ελλάδα - γεγονός σημαντικό δεδομένης της τεράστιας στρατηγικής σημασίας του κλάδου για την Ελληνική οικονομία - και μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών σε υποδομές και νέες υπηρεσίες.
Ακόμη εξέφρασε τη χαρά της που η συνεργασία αυστραλιανών και αραβικών αεροπορικών εταιρειών, θα διευκολύνει την πρόσβαση Αυστραλών τουριστών στην Ελλάδα, και στην Κρήτη. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Κρητικά προϊόντα «το λάδι, το μέλι, τα τυριά και τα αλλαντικά, αλλά και τα εντυπωσιακά κρητικά κρασιά, που έχουν αρχίσει να διεισδύουν στις διεθνείς αγορές αποκτώντας τη φήμη της «υψηλής ποιότητας». Έχουν κερδίσει σημαντικό χώρο στην ανταγωνιστική αγορά τροφίμων της Αυστραλίας», είπε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργασία ελληνο-αυστραλιανών επιχειρήσεων φέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα και προσθέτοντας ότι «οι ενδείξεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Όχι μόνο στον τομέα των τροφίμων, αλλά και σε άλλους τομείς» επισημαίνοντας πως επαφίεται στους Έλληνες και Αυστραλούς επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Τέλος τόνισε ότι «μέσα από την κοινή ιστορία μας, Αυστραλοί και Έλληνες, Αυστραλοί και Κρήτες, έχουμε αποδείξει ότι «τα δύσκολα δεν μας σκιάζουν». Όπως στη Μάχη της Κρήτης πριν από 72 χρόνια έτσι και σήμερα, με σθένος, επιμονή και συνεκτικότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης και ο αντιπρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Αυστραλίας Χρήστος Φώλιας ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις από επιχειρήσεις για τις δραστηριότητές τους και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αυστραλία.