Προτάσεις αναβάθμισης υπηρεσιών Γενικού Εμπορικού Μητρώου
Αναλυτικότερα προτείνει:
1) Συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Επιμελητηρίων: παρά την τεχνογνωσία την οποία διαθέτει το υφιστάμενο επιμελητηριακό στελεχιακό δυναμικό, ο περιορισμένος αριθμός του καθιστά επιβεβλημένη την εξειδίκευσή του σε νέες βελτιούμενες διαδικασίες.
2) Καθιέρωση ενιαίων εντύπων για το σύνολο των λειτουργιών των Επιμελητηρίων με βαρύτητα στην εισαγωγή κάθε δυνατής απλοποίησης των διαδικασιών καταχωρήσεων προκειμένου να περιοριστεί η φυσική παρουσία των συναλλασσόμενων στα Επιμελητήρια (θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής).
3) Τροποποίηση υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου Γ.Ε.ΜΗ. και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στις Α.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός των υποβαλλόμενων εγγράφων, δηλώσεων, εξουσιοδοτήσεων και η απλοποίηση των κειμένων τους (πέραν των προτυποποιημένων καταστατικών) σε συνδυασμό με την καθιέρωση της πλήρους δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής και διαβίβασης στους αρμόδιους φορείς.
4) Εξορθολογισμός του τρόπου διαχείρισης της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. με μηχανογραφική διασύνδεση Μητρώων Επιμελητηρίων- Γ.Ε.ΜΗ.
5) Δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα μηχανογραφικά συστήματα των επιμελητηρίων π.χ. ΔΟΥ, περιφέρεια, κλπ.
6) Ασυμβατότητα ύπαρξης προστίμων σε σχέση με τις ασφυκτικές προθεσμίες των ΔΟΥ σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής των σχετικών στοιχείων.
7) Προετοιμασία Γ.Ε.ΜΗ. να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο δεδομένων ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σταδιακά στην ανάρτηση των οικονομικών τους καταστάσεων (ισολογισμών) χωρίς προβλήματα.
8) Νομοθετικό κενό στην μετατροπή διαφόρων μορφών εταιρειών Ο.Ε. Ε.Ε., Ε.Π.Ε. & Α.Ε. σε ΙΚΕ, καθώς και εγγραφής πολυεθνικών επιχειρήσεων χωρίς ελληνικό Α.Φ.Μ. & φυσική έδρα στην Ελλάδα.