Κονδύλια 1,45 δισ. ευρώ στο δίχτυ της γραφειοκρατίας

Στον «αέρα» παραμένουν κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,45 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση 630 έργων στις Περιφέρειες εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου να οργανωθεί, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τελικώς να απορροφήσει χρήματα από την Ε.Ε. τα οποία υποτίθεται πως έχουν δοθεί για τη στήριξη και την ανάπτυξη της χώρας από το 2007.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι συγκλονιστικά. Μόνο στην Περιφέρεια Αττικής «λιμνάζουν» περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε άλλες περιφέρειες.

Πίσω από το «πάγωμα» της αξιοποίησης των χρημάτων βρίσκονται οι καθυστερήσεις φορέων και δήμων, οι αντιδικίες υποψήφιων αναδόχων, αλλά και η γραφειοκρατία που διακρίνει το Δημόσιο και βαθαίνει την κρίση στη χώρα αφού στερεί πολύτιμη οικονομική αρωγή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, η έγκριση των 630 έργων είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2012. Σήμερα οι σχετικές συμβάσεις έχουν προχωρήσει ελάχιστα ή και καθόλου! Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, γίνεται λόγος για καθυστερήσεις που αγγίζουν και τα τρία χρόνια έως ότου υλοποιηθούν τα έργα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των αναξιοποίητων κονδυλίων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σε αυτά τα 630 έργα δεν συνυπολογίζονται εκείνα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαγωνισμοί και έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά για διάφορες αιτίες δεν προχωρά η υλοποίησή τους.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά και γιατί τόσα χρόνια κοινοτικά κονδύλια μένουν στο «συρτάρι» των ταμείων των Περιφερειών απαντήσεις καλείται να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και από διεκδικητές προγραμμάτων που έχουν μείνει στις καλές προθέσεις πολιτικών που ισχυρίζονται πως δήθεν δεν υπάρχει πρόβλημα απορροφητικότητας των κονδυλίων.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε μεγάλες εφημερίδες είχε κατηγορήσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είχαν αξιοποιηθεί προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το 2005. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, κάλεσε την τότε κυβέρνηση «να αποδεσμευτεί από γραφειοκρατικές αντιλήψεις, που ναρκοθετούν, τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και τη μάχη εναντίον της ύφεσης» κάτι το οποίο ίσως δεν κατάφερε να πετύχει την περίοδο που ήταν και πάλι υπουργός Ανάπτυξης.
Όπως φαίνεται μάλιστα, ο υπουργός δεν καταφέρνει να κάνει εκείνο το στόχο που επεδείκνυε τότε…