Αφόρητες πιέσεις των δανειστών για την άρση των πλειστηριασμών
Μόνο τυχαία αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κλιμάκια της τρόικας συζητούν εδώ και καιρό επί του θέματος.
Μάλιστα, το σχέδιο, το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία και με τις ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν έτοιμο, με την Τρόικα να πιέζει την κυβέρνηση να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2014.
Βασικός άξονάς του σχεδίου είναι να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, υπό την προϋπόθεση να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και να βγουν στο «φως» όσοι κάνουν χρήση της διάταξης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς, ενώ διαθέτουν ακίνητη περιουσία και αδήλωτα εισοδήματα.
Η διαδικασία της άρσης θα γίνεται ως εξής: Κάθε έξι μήνες θα μειώνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό κατά 50.000 ευρώ, ούτως ώστε με την εφαρμογή της ρύθμισης τα πρώτα που θα πλειστηριασθούν να έχουν αξία 200.000 ευρώ, μετά από έξι μήνες να ακολουθήσει πακέτο με αντικειμενική αξία 150.000 κ.ο.κ.
Στόχος, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, είναι να φτάσει ο πήχης στα ακίνητα σημερινής αξίας 100.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν άλλωστε και την κρίσιμη μάζα αυτών που δεν αποπληρώνονται.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει ότι από τους πλειστηριασμούς θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία μόνο για τους οικονομικά επιβαρυμένους δανειολήπτες, τους ασθενείς, τους ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης.
Η εναλλακτική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για την άρση της αναστολής έχει ως εξής: τα ακίνητα του 2009 να βγουν σε πλειστηριασμό το 2014, τα ακίνητα που χτύπησαν «κόκκινο» το 2010 να πλειστηριασθούν το 2015 και ούτω καθεξής.