Ώρα μηδέν για τις προσφορές ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ

Σήμερα θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των εταιρειών που θα διεκδικήσουν με βάση τις οικονομικές τους προσφορές τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ώρα μηδέν για τις προσφορές ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ
2'

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να μάθουμε ποιοι υπέβαλαν προσφορές και σε τι ύψος για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, που έπειτα από πολύμηνες παρατάσεις στον σχετικό διαγωνισμό κατατίθενται τελικά σήμερα το μεσημέρι στο Ταμείο Αξιοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αδιαφιλονίκητο φαβορί στην περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι η Gazprom, η αρχική ενδεικτική προσφορά της οποίας, προ πολλών μηνών, μιλούσε για 765 εκατ. ευρώ.

«Κρυφή επιθυμία», ωστόσο, κυβερνητικών παραγόντων αλλά και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ είναι - μετά την ικανοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των όρων που έθεσαν στο τραπέζι οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων - το ποσό αυτό να αυξηθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ ή και παραπάνω.

Το αν θα επιβεβαιωθεί αυτό θα φανεί με το άνοιγμα των προσφορών και την ανάδειξη του πλειοδότη, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει σήμερα παρά σε μερικές ημέρες ή και εβδομάδες λόγω της περιπλοκότητας του διαγωνισμού.

Ο έτερος διεκδικητής η ελληνική κοινοπραξία «M&M GasCo», σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει προσφορά, η οποία θα είναι πολύ μακριά από εκείνη της Gazprom.

Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν ότι προσφορές θα καταθέσουν και οι δύο βασικοί διεκδικητές, τόσο η αζερική Socar όπως και η ρωσική Negusneft (του ομίλου Sintez). Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- PPF. Οσο για την αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να υπολογίζεται κάπου κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Με βάση το καλό σενάριο, στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν να εισπράξουν συνολικά από ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ένα ποσό από 1,3- 1,5 δισ. ευρώ.

Με βάση το κακό σενάριο, οι προσφορές για το ΔΕΣΦΑ από Socar και Sintez δεν θα είναι ικανοποιητικές, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται το ΤΑΙΠΕΔ να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή