Τι θα γίνει με τις αποδείξεις
Το υπουργείο Οικονομικών πρώτα προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου από την επόμενη χρονιά αφαιρώντας τη σχετική διάταξη από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή.
Δύο 24ωρα αργότερα ωστόσο και μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων αποφάσισε να το επαναφέρει, να το ενισχύσει με νέα φορολογικά κίνητρα και να το εντάξει σε άλλο νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι «δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα». Παράλληλα, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών στις συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ισχύει.
Όσον αφορά στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση κατά 10% του ΦΠΑ, αλλά και κληρώσεις με δώρα.
Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών για τις αποδείξεις περιλαμβάνει:
Έκπτωση στον ΦΠΑ κατά 10%. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα, ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει φορο-μπόνους. Συγκεκριμένα, για κάθε απόδειξη θα κερδίζει μείωση ΦΠΑ κατά 10%.
Κληρώσεις με δώρα
Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών ή κάθε εξάμηνο, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Οπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος από τη συλλογή αποδείξεων.
Υπενθυμίζεται ότι για τα φετινά εισοδήματα κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του μέχρι τις 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25%, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του «ακάλυπτου» ποσού.
Μπλόκο στην είσπραξη του ΦΠΑ- Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα
Με τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να καταγράφονται και να στηθεί έτσι ένα ισχυρό μπλόκο στην είσπραξη του ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμής για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 που προβλέπει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμής για τις συναλλαγές τους και τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του κοινού για την περαιτέρω διείσδυση γενικότερα των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε σχέση με τις πληρωμές σε μετρητά.
Διαβάστε επίσης: Τον Σεπτέμβριο επανέρχεται το κίνητρο των αποδείξεων
Σχόλιο Μαριά για το πολυνομοσχέδιο και το μέτρο συλλογής αποδείξεων