Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάιο

Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012, λόγω της μείωσης των εισαγωγών μάλλον παρά της αύξησης των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Επίσης η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6%, λόγω των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, από 1,4% τον Μάιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα των 17 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης αυξήθηκε σε 15,2 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 14,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Συνολικά οι εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6%. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η μείωση των εισαγωγών υπογραμμίζει τις δυσκολίες της ευρωζώνης στην προσπάθειά της να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, εν μέσω των επιπέδων ανεργίας ρεκόρ, των δισταγμών των καταναλωτών να ξοδέψουν και την αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να επενδύσουν.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης: στη Γερμανία (-1%), τη Γαλλία (-2%), την Ισπανία (-4%) και την Ιταλία (-6%).

Οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα μειώθηκαν τον Μάιο, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2%, με τις εισαγωγές να μειώνονται 7%.

Στο μεταξύ ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το ποσοστό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι κάτω αλλά κοντά στο 2%. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, τον Ιούλιο και έσπασε το ταμπού της ίδιας να μην δεσμεύεται ποτέ εκ των προτέρων για την επιτοκιακή της πολιτική, ανακοινώνοντας ότι θα το διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο για μια παρατεταμένη περίοδο προκειμένου να τονώσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ