«Μην πανηγυρίζετε το τέλος της ύφεσης»

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Ωστόσο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».

«Μην πανηγυρίζετε το τέλος της ύφεσης»
2'

Σύμφωνα με τη Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 η οικονομία των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον καταγράφονται θετικά πρόσημα στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και άλλα συναφή μεγέθη. Κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος της ύφεσης. Αλλά ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι θα ήταν μάλλον πρόωρη μία παρόμοια πρόβλεψη. «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνει ο Γκούντραμ Βολφ. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Xρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Αγωνία για την ανεργία

Απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη δηλώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel Γκούντραμ Βολφ Απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη δηλώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel Γκούντραμ Βολφ

Παρά τα όποια θετικά στοιχεία της Eurostat, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ωστόσο για το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη γύρω στο 1,2%. Θα μπορούσαν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Ο καθηγητής Βολφ φαίνεται απαισιόδοξος: «Όχι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης ασφαλώς δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση».

Η Γερμανία παραμένει ατμομηχανή ανάπτυξης, ωστόσο οι δικές της επιδόσεις δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα. Εάν οι Γερμανοί ήθελαν από μόνοι τους να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τότε θα έπρεπε οι δικοί τους ρυθμοί ανάπτυξης να φτάσουν το 5%, συμπεριλαμβανομένου έστω του πληθωρισμού, υπολογίζει ο επικεφαλής του φημισμένου ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών. «Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά και στη Γερμανία οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή