Ανάπτυξη 0,7% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας

Η Γερμανία κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς η οικονομία της ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με οριστικά δεδομένα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα νέα αυτά οικονομικά δεδομένα θεωρείται ότι ενισχύουν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία προηγείται ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στις οποίες διεκδικεί τρίτη θητεία.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης (+0,5%) και των επενδύσεων (+0,9%), καθώς και των δημοσίων δαπανών (+0,6%) έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis.

Επίσης συνέβαλε σημαντικά η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων (+2,6%) που είχε επιβραδυνθεί κυρίως λόγω του παρατεταμένου γερμανικού χειμώνα. Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Το γερμανικό ΑΕΠ είχε παραμείνει σχεδόν απόλυτα στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2013, αφού είχε συρρικνωθεί κατά -0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας καθώς και η χαμηλή ανεργία συνέβαλαν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και η χώρα να καταγράψει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 0,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ομοσπονδιακό κράτος μείωσε το έλλειμμά του στα 2,2 δις. ευρώ, από 6 δις.. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.