Στην ευρωπαϊκή ατζέντα ξανά το ενδεχόμενο νέου πακέτου για την Ελλάδα
Το ζήτημα της κάλυψης ενός ενδεχόμενου δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας που θα σημάνει την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα, σχολιάστηκε για μία ακόμα φορά δημοσίως από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισενμπλουμ λοιπόν, κλήθηκαν για ακόμα μία φορά να απαντήσουν σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για το μέλλον.
Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που νωρίτερα είχε διαψεύσει κάθε ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, με τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν χαμηλά όσο χρειαστεί, δεν απέφυγε τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά της χώρας μας, παρά το γεγονός πάντως πως μετά από πολύ καιρό, δεν ήταν η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου λοιπόν, σχετικά με το κατά πόσο η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο πακέτο στήριξης, o Μάριο Ντράγκι απάντησε προκαλώντας ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως «αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.
Σε παρόμοιο κλίμα πάντως κινήθηκε και ο Γερούμ Ντάισενμπλουμ, ο οποίος διευκρίνισε πως θα αποτελούσε «απευθείας χρηματοδότηση κράτους-μέλους» μια ενδεχόμενη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, πράξη που απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως, σημείωσε και αυτός πως η χώρα μας θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης στο εγγύς μέλλον, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς να ανοίγει τέτοια συζήτηση.
Στελέχη πάντως του Eurogroup, τόνιζαν πως η πρόσθετη αυτή στήριξη δεν είναι απαραίτητο να περιέχει νέο δάνειο αλλά θα περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Eurogroup που θα γίνει το Μάρτιο θα λάβει όλες τις τελικές αποφάσεις. Στόχος της κυβέρνησης άλλωστε, είναι να πάει την Άνοιξη με όσο το δυνατόν περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αποτελεί τον κεντρικό στόχο και πιθανότατα, το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί έως τότε.
Διαβάστε επίσης:
Όλο το παρασκήνιο γύρω από το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
«Βόμβα» Δαμανάκη: Νέο πακέτο συνεπάγεται νέο Μνημόνιο
Στουρνάρας: Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα
Σόιμπλε: Στα 11 δισ. ευρώ η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα
Σε επιτροπή της γερμανικής Βουλής το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα
Νίμπελ:Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο όχι τρίτο πακέτο-Επίθεση στον Σόιμπλε