Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων
Αναγκαία προϋπόθεση για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για τις εξαγωγές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την εξωστρέφεια.
Όπως είπε ο κ. Λακασάς από το βήμα της ημερίδας, με θέμα: «Εξωstrefia.gr. Η εξωστρέφεια μοχλός των ελληνικών επιχειρήσεων», η συνεχιζόμενη, εδώ και πέντε περίπου χρόνια στην Ελλάδα, είναι τετραπλή (δημοσιονομική, ρευστότητας, ανταγωνιστικότητας και διακυβέρνησης), ενώ επισήμανε ότι μαζί με τη λιτότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.
«Η καθιέρωση σχεδίου εθνικής στρατηγικής είναι αναγκαία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ενώ επανέλαβε το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Όλες οι δράσεις για την τόνωση της ρευστότητας να περνούν μέσα από τις τράπεζες. Και πως είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες εξαγωγείς με επιτόκια δανεισμού 8%, όταν στη Γερμανία είναι 2% και στην Ιταλία 4%», αναρωτήθηκε.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων II», που προκηρύχθηκε πρόσφατα με καταληκτική ημερομηνία στις 10 Οκτωβρίου 2013. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας κυρίως μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30 εκατ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 18 εκατ. ευρώ για υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σε 9 εκατ. ευρώ για υφιστάμενες μεσαίες επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται αυστηρά σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Αθανάσιος Κακούδης, παρουσίασε τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, τις επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης και τα ποσοστά ενίσχυσης.