Ε.Ε.: «Ναι» στη μείωση των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα
Παρά τις έντονες πιέσεις από τη βιομηχανία των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, η εισήγηση της ευρωβουλευτού των φιλελευθέρων Κορίν Λεπάζ, η οποία προβλέπει την επιβολή «πλαφόν» 6% στη χρήση τέτοιων καυσίμων επί της συνολικής ζήτησης καυσίμων για τις μεταφορές έως το 2020, υιοθετήθηκε με 356 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν 10%.
Επιπλέον, έως τα τέλη της δεκαετίας, η κατανάλωση προηγμένων βιοκαυσίμων που βασίζονται σε φύκια ή ορισμένους τύπους αποβλήτων, θα πρέπει να έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 2,5% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται από ζάχαρη, αραβόσιτο ή σόγια εκπέμπουν ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν. Επιπλέον, η καύση των καλλιεργειών αυτών «εκτοπίζει» την παραγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μιλώντας στο Associated Press, ο Μαρκ Ολιβιέ Ερμάν από την Oxfam είπε ότι έστω και αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από το τίποτα, όμως κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη». «Αυτός ο αναιμικός συμβιβασμός σημαίνει ότι η πείνα και η περιβαλλοντική καταστροφή θα συνεχιστούν παρότι θα μπορούσαν να αποτραπούν», υποστήριξε ο Ερμάν. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν ευάλωτοι στις ασταθείς τιμές των τροφίμων, στην αποψίλωση και την αρπαγή γης.»
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ωστόσο επέκρινε και η βιομηχανία βιοκαυσίμων, κάνοντας λόγο για έναν «απελπιστικά αδύναμο συμβιβασμό», ο οποίος «θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης και των επενδύσεων», αποσταθεροποιώντας την ίδια τη βιομηχανία.