Χαρδούβελης: Πρέπει να σταθεροποιηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών
Ο καθηγητής Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. «Οι πιθανότητες είναι υπέρ, τα σημάδια έχουν έρθει» τονίζει.
Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποιεί πάντως ότι «με το σταματήσει η ύφεση δεν σημαίνει ότι σταματά η φτώχεια μας. Σταμάτημα της ύφεσης σημαίνει ότι σταματάει η πτώση, η επιδείνωση, δεν χειροτερεύουν τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα καλυτερεύσουν. Για να καλυτερεύσουν πρέπει να κάνουμε και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αυτό να γίνει κτήμα μας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη ως εξής:
«Οι πιθανότητες είναι υπέρ, τα σημάδια έχουν έρθει, η οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται -κυρίως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών πρέπει να σταθεροποιηθεί, να μην υπάρξουν περαιτέρω νέα μέτρα, να μην μειωθούν τόσο πολύ οι συντάξεις και οι μισθοί. Σίγουρα θα δούμε κάποιες μειώσεις αλλά αυτό μάλλον θα αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι οι εξαγωγές ανεβαίνουν, ο τουρισμός ανεβαίνει, οι επενδύσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται και να μας σιγοντάρουν λίγο το 2014».
-Κύριε καθηγητά, το θέμα είναι το πρόγραμμα θα αποδώσει; Θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα λέει η κυβέρνηση, αλλά κάποιοι το αμφισβητούν..
-«Δεν θεωρώ μεγάλο ρίσκο το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση το γνωρίζει, φτιάχνει ένα «μαξιλάρι» αρκετά νωρίτερα. Είναι από τα λιγότερα που θα φοβόμουν αυτή την περίοδο».
-Εκτιμάτε ότι η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί και η ύφεση να σταματήσει τα επόμενα χρόνια. Αλλά όπως είπατε και στην εισήγησή σας αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος της οικονομικής δυσπραγίας και της φτώχειας.
-«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι με το σταματήσει η ύφεση δεν σημαίνει ότι σταματά η φτώχεια μας. Έχουμε φτωχύνει, έχουμε πάει στα δύο τρίτα του παλιού Ευρωπαίου, από εκεί που είμαστε στα εννιά δέκατα. Θα περάσουμε μια περίοδο δύσκολη. Σταμάτημα της ύφεσης σημαίνει ότι σταματάει η πτώση, η επιδείνωση, δεν χειροτερεύουν τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα καλυτερεύσουν. Για να καλυτερεύσουν πρέπει να κάνουμε και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αυτό να γίνει κτήμα μας, να είναι δικό μας πρόγραμμα, να μην θεωρούμε ότι μας το επιβάλουν».
-Ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Λικ Κοέν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο και ίσως τέταρτο πακέτο βοήθειας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
-«Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει τρίτο πακέτο, υπάρχει όμως και πιθανότητα να βρει η κυβέρνηση άλλους τρόπους για το προφανές χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για την επόμενη τριετία, που είναι περίπου 10-11 δισεκ. Ευρώ».
-Πως θα καλυφθεί αυτό το κενό;
-«Για να μην υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα το καλύτερο για τους Ευρωπαίους είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν τα χρήματα και με μηδενικό επιτόκιο, θα έλεγα. Θα το δούμε όμως. Η κυβέρνηση μπορεί να βρει τρόπους σίγουρα. Ένα είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός...».
-Και να βγούμε στις αγορές ίσως;
-«Οι αγορές είναι ένα δύσκολο κομμάτι, ας βγει πρώτα η Πορτογαλία δυναμικά και βλέπουμε».