ΕΣΕΕ: Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο συνεργασίας για το εμπόριο
Η ΕΣΕΕ υπέγραψε το Πρωτόκολλο συνεργασίας για λογαριασμό της Ελλάδας με την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Πολωνία για την ανάπτυξη του εμπορίου στα κέντρα των Ευρωπαϊκών πόλεων στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μοιράζονται το στόχο μίας κοινής δράσης για την ενίσχυση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης πόλεων και χώρων. Ακολούθως για την επίτευξη του στόχου, οι οργανισμοί δεσμεύονται για την:
1. Προώθηση δράσεων Δημόσιων-Ιδιωτικών Συνεργασιών που θα συγκεντρώσουν δημόσιους φορείς και οικονομικούς οργανισμούς των περιοχών αυτών για την υλοποίηση κοινού αναπτυξιακού σχεδίου.
2. Ενεργοποίηση lobbying σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε η αστική και χωροταξική ανάπτυξη να ενσωματωθεί στις πολιτικές για την κοινωνικο-οικονομική ανάκαμψη.
3. Υποβολή αιτήματος προς την Eurocommerce να αναλάβει δράση για τη συγκεκριμένη πολιτική και να συντάξει Διακήρυξη που θα προωθήσει στους θερμούς της ΕΕ.
4. Ευαισθητοποίηση των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αντίστοιχες χώρες τους σχετικά με την ανάγκη για μία πολιτική αστικής και χωροταξικής ανάπτυξης.
5. Άσκηση πίεσης για διαθέσιμα σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
6. Δράση σε εθνικό επίπεδο για την υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με την ανάπτυξη των πόλεων.
7. Προώθηση της ανταλλαγής καλών Πρακτικών – Δικτύων – σε σχέση με πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάπτυξη των πόλεων.
8. Προώθηση δράσεων σε ακαδημαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία διδακτορικού προγράμματος στο πεδίο του Χωροταξικού Σχεδιασμού εμπορικών περιοχών.
9. Προώθηση δράσεων σε ακαδημαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία Μεταπτυχιακού προγράμματος Master of Education in Town Management (Διαχείριση Πόλεων).
10. Διάχυση γνώσης/πληροφόρησης για το ότι η αναβίωση των αστικών περιοχών δεν είναι μόνο λειτουργική για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, αλλά και απαραίτητη για τη βελτίωση της ζωής, της δημόσιας ασφάλειας και του περιβάλλοντος.