Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα δώσει κι άλλο φθηνό χρήμα στις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να διοχετεύσει στις τράπεζες ένα τρίτο κατά σειράν πακέτο φθηνής ρευστότητας, διατηρώντας παράλληλα στα τωρινά χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια του ευρώ.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα δώσει κι άλλο φθηνό χρήμα στις τράπεζες
1'

Την πολιτική της ΕΚΤ εξήγησε ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως είπε, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα όσο καιρό χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ήδη στις τράπεζες δύο φορές μεγάλα πακέτα δανείων με χαμηλό επιτόκιο, τα οποία ονομάζονται Πράξεις Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Διάρκειας (LTRO), κάνοντάς τους ένεση ρευστότητας που ανέρχεται σε σχεδόν 1 τρισ. ευρώ. Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, μπορεί να προχωρήσει και σε τρίτο γύρο τέτοιων φθηνών δανείων LTRO, «εάν αυτό χρειαστεί».

Η ΕΚΤ είχε χορηγήσει τα ποσά αυτά για να στηρίξει τις τράπεζες στα τέλη του 2011, όταν υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να αναγκάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μείνουν χωρίς ρευστότητα και να απειληθούν μεγάλες οικονομίες χωρών του ευρώ, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρως και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές προσπάθειες.

Οσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες συνέπειες από αυτή την πολιτική. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ είναι τώρα μόλις 0,5%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή