Σχοινάς:Το 2014 θα επανακτηθεί σημαντικό κομμάτι ανταγωνιστικότητας
Την πεποίθηση ότι αν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να ελαφρύνει το βάρος του διοικητικού κόστους για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, αυτό από μόνο του θα πρόσθετε 1,7% στο ΑΕΠ και θα άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. και επικεφαλής κλιμακίου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στο 39ο φόρουμ του IATTO- EXPORT SUMMIT II, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι «η εξαγωγή ενός προϊόντος από την Ελλάδα εξακολουθεί να κοστίζει 20% περισσότερο από ό,τι στην ΕΕ και παίρνει 40% περισσότερο χρόνο».
«Κάποιοι το έβλεπαν ως παγόβουνο που μας πλησίαζε»... Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακτά πολύ γρήγορα τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της στο κόστος εργασίας, «με μεγάλες, ιστορικές θυσίες των Ελλήνων, αλλά αυτό είναι η sine qua non προϋπόθεση για να ξαναβρεί το εξαγωγικό της στίγμα». Όπως είπε, στο διάστημα 1995-2010, το κόστος της ανταγωνιστικής μονάδας εργασίας στην Ελλάδα ήταν υψηλότερο κατά ποσοστό άνω του 20%, σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.
«Κάποτε στόχος μας ήταν η σύγκλιση των μισθών (με τους ευρωπαϊκούς). Για κάποιους αυτό ήταν τότε το παγόβουνο που μας πλησίαζε. Το 2014 η Ελλάδα θα έχει επανακτήσει ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ανταγωνιστικότητάς της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την υπόθεση της εξαγωγικής επιχείρησης χωρίς ταμπού και να απλοποιήσει περαιτέρω όλες τις διαδικασίες που την επιβαρύνουν.
Συμπλήρωσε ότι, για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. Για την ανάπτυξη των εξαγωγών, ανέφερε ενδεικτικά, απαιτείται τόνωση της παραγωγής. Σήμερα, στην Ελλάδα, το 80% των εξαγωγών σε αξία, πραγματοποιείται από μόλις 200 επιχειρήσεις.
Απαιτείται επίσης προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως και δραστήρια προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη βάση μιας κοινής στρατηγικής.
Οικονομικό ΝΑΤΟ ΕΕ- ΗΠΑ
Ο ίδιος σημείωσε, τέλος, ότι «αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό ΝΑΤΟ ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αυτό από μόνο του θα βοηθήσει σημαντικά και τις ελληνικές εξαγωγές». Αναφερόμενος στις γενικότερες ισχυρές τάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, ο κ. Σχοινάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2000 και μετά, «ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερο άνοιγμα στο εμπόριο. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ανοιχτές αγορές, αλλά και κρίσιμα εμπόδια που παραμένουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προϊόντα του αγροτικού τομέα, αλλά όχι μόνο».
Στροφή από το πολυμερές στο διμερές. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει εμφανής στροφή από τις πολυμερείς συμφωνίες στις διμερείς, γιατί οι δεύτερες παράγουν πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τις πολυμερείς, όπου οι γύροι των διαπραγματεύσεων είναι πολύπλοκοι και οι διαδικασίες «δύσχρηστες». Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του Γύρου της Ντόχα, η οποία –όπως είπε- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υπόθεσης όπου το πολυμερές έγινε όμηρος του διμερούς.
Οι δασμοί «φεύγουν», άλλα εμπόδια έρχονται... Άλλη ισχυρή τάση για το παγκόσμιο εμπόριο είναι, σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, το γεγονός ότι, με τη σταδιακή πτώση των δασμών, αναφύονται άλλα εμπόδια, μη δασμολογικά (non-tariff), για να αντισταθμίσουν αυτή τη μείωση. Εμπόδια σχετικά, π.χ., με τεχνικές προδιαγραφές ή με υγειονομικές απαιτήσεις, τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται καταχρηστικά.