Στη 39η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ενεργειακής βιωσιμότητας

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ενεργειακής Βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ενέργειας «World Energy Trilemma 2013» και βρέθηκε στην 39η θέση από 55η το 2012 και 54η το 2011.

Στη 39η θέση η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ενεργειακής βιωσιμότητας
2'

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελβετία, όπως και το 2012, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Βρετανία). Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 15η θέση του δείκτη, η Κύπρος στην 63η (από 59η το 2012) και η Κίνα στην 78η.

Ο δείκτης (Energy Sustainability Index) ταξινομεί τις χώρες με βάση τρία κριτήρια, που θεωρούνται οι τρεις βασικοί πυλώνες του λεγόμενου «ενεργειακού τριλήμματος»: την ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα, την ενεργειακή ισότητα (ισότιμη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των πολιτών στους ενεργειακούς πόρους) και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα (πόσο περιβαλλοντικά βιώσιμη είναι η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας). Κάθε χώρα βαθμολογείται με «A», «B», «C» και «D» σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Η Ελλάδα πήρε «Α» στην ενεργειακή ισότητα, «B» στην ενεργειακή ασφάλεια και «C» στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατά την τριετία 2011- 2013 εμφανίζει συνεχή βελτίωση στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά επιδείνωση στο πεδίο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στην έκθεση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ενέργειας επισημαίνεται πως η Ελλάδα έκανε άλμα στην παγκόσμια κατάταξη φέτος, κυρίως χάρη στη βελτίωση της συγκριτικής θέσης της από άποψη ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση (λόγω και της οικονομικής κρίσης), καθώς και στην πιο ευνοϊκή σχέση των ενεργειακών εξαγωγών σε σχέση με τις ενεργειακές εισαγωγές.

Στην έκθεση -που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ- υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ υψηλή επίδοση ενεργειακής ισότητας παγκοσμίως, καθώς διασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της γενικότερα προσιτή από οικονομική άποψη ενέργεια και, ειδικότερα, υψηλής ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια.

Όμως, από την άλλη, επισημαίνεται ότι ο αδύναμος κρίκος του «ενεργειακού τριγώνου» στη χώρα μας είναι η επίπτωση της ενέργειας στο περιβάλλον, κυρίως εξαιτίας των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων, ιδίως κατά την ηλεκτροπαραγωγή που εξαρτάται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως αναφέρεται, το 81% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, το 13% από υδροηλεκτρικούς και το υπόλοιπο 6% από ανανεώσιμες πηγές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή