Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, η ελληνική οικονομία εξισορροπείται, όπως φαίνεται και από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, το χρέος της γενικής κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας παραμένουν τεράστια.
Η S&P θεωρεί πως τα κράτη μέλη της ΕΕ, παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B-/B για τη χώρα μας.
Ο οίκος κάνει επίσης λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή αλλά και για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση: "Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Β-» για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλό -αν και με μακροπρόθεσμες ημερομηνίες αποπληρωμής- κρατικό χρέος και τη σημαντική θέση εξωτερικού χρέους. Παράλληλα, η αξιολόγηση στηρίζεται από το συγκριτικά υψηλό (αν και ακόμη βαίνει μειούμενο) κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από τις σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες πιστωτικές γραμμές που δίνονται υπό προϋποθέσεις από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει: "Εκτιμούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014 καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τη σοβαρή μείωση του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν πτώση καθώς οι εγχώριες τράπεζες θα συγκρατούν τη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε ότι η οικονομία εξισορροπείται. Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2013, από σχεδόν 15% το 2008, με σημαντική κάμψη των εισαγωγών και χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους το 2012. Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει καθώς η παρούσα αδύναμη πορεία των εξαγωγών θα ενισχυθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα".