Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πιθανόν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης
Πιθανό θεωρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αρκετά σαφές ότι δεν θα μπορεί την επόμενη χρονιά να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με δικά της ομόλογα».
Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα γερμανικά δισεκατομμύρια της ευρωδιάσωσης δεν έχουν χαθεί και ότι ως τώρα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κόστος για τον γερμανικό προϋπολογισμό. «Μόνον όταν όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση μπορέσουν και πάλι να αναχρηματοδοτηθούν μόνες τους στις αγορές θα έχει έλθει η ώρα, που θα μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη», διευκρινίζει ακόμη ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν έχει ως τώρα ενδείξεις ότι θα προστεθούν νέα προγράμματα για άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
Δεν θεωρεί μάλιστα ειλημμένη απόφαση τη νέα βοήθεια για την Πορτογαλία, έστω και αν, όπως λέει, οι αγορές σπεκουλάρουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στους κύκλους εκείνους της βόρειας Ευρώπης οι οποίοι διασπείρουν φόβους για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, ο Γερμανός μάνατζερ κάνει λόγο για «ανεύθυνη» και «αναιτιολόγητη» συμπεριφορά και τονίζει ότι το κόστος και οι κίνδυνοι της ευρωδιάσωσης πρέπει να κρίνονται αντικειμενικά- και στη Γερμανία. Παραδέχεται, πάντως, ότι κατανοεί τους φόβους των Γερμανών, καθώς έχουν διαθέσει 150 δισεκατομμύρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον.
«Τα δισεκατομμύρια, όμως, δεν έχουν χαθεί. Πρόκειται για εγγυήσεις, για μερίδια στον ΕΜΣ και για δάνεια, που θα αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια», δηλώνει και διευκρινίζει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κόστος για τον γερμανικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ακόμη ότι θα υπάρξουν πολλοί επενδυτές για το πρώτο ομόλογο του ΕΜΣ. Αυτή την εβδομάδα βρισκόταν και ο ίδιος σε διαφημιστική περιοδεία, προκειμένου να πείσει επενδυτές για το ομόλογο, το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί την επόμενη εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα δίνει κάπως λιγότερους τόκους από τα ομόλογα του προσωρινού μηχανισμού EFSF, στοιχείο το οποίο ο επικεφαλής του ΕΜΣ αιτιολόγησε αναφερόμενος στη δομή του Μηχανισμού.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει επιπλέον ότι ο ΕΜΣ είναι σημαντικό να διαθέτει κεφάλαιο 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά να μην δανείζει περισσότερα από 500 εκατομμύρια. «Αυτό το «μαξιλαράκι» κάνει τα ομόλογα του ΕΜΣ ασφαλέστερα από εκείνα του EFSF», τονίζει.
Ερωτώμενος σχετικώς με τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην πατρίδα του, εκφράζει την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και τονίζει ότι «θα ήταν καλό και για τις αγορές και για την Ευρώπη, εάν η Γερμανία αποκτούσε σύντομα νέα κυβέρνηση».