«Όχι» σε νέα μέτρα από την Τράπεζα Της Ελλάδος

Ισορροπίες θα επιχειρήσει να κρατήσει αύριο η Τράπεζα της Ελλάδας με την ενδιάμεση...

Ισορροπίες θα επιχειρήσει να κρατήσει αύριο η Τράπεζα της Ελλάδας με την ενδιάμεση έκθεση για την πορεία της εθνικής οικονομίας, που θα δώσει στην δημοσιότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πνεύμα του κειμένου θα κινείται στη λογική του "μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Για παράδειγμα, θα αναφέρεται ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά παράλληλα θα επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός, καθώς, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και οι ισορροπίες ευαίσθητες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Γιώργος Προβόπουλος δεν θα αναφέρει πουθενά στο εισηγητικό του σημείωμα την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, για την τιθάσευση των δεικτών, αλλά θα εκτιμά ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην ΤτΕ διαφωνούν με την περαιτέρω μείωση του κονδυλίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς θεωρούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες συνιστά τη μοναδική πηγή εξόδου από την ύφεση δια της ανάπτυξης, αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρχει κατηγορηματική αναφορά στη συγκεκριμένη άποψη στο κείμενο της έκθεσης.

Αντιθέτως, καμπανάκι κινδύνου θα χτυπά για το κομμάτι της απασχόλησης και της ανάγκης στήριξης της, καθώς η ανεργία θα είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέσω της οικονομικής πολιτικής της.

Το άλλο μεγάλο θέμα ήταν και παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, αν και τελευταία παρατηρούνται κάποια σημάδια μικρής έστω βελτίωσης. Ωστόσο, όπως θα τονίζεται στην έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τη ρευστότητα στην αγορά.

Πηγή: http://www.newscode.gr/oikonomia/story/oxi-se-nea-metra-apo-tin-trapeza-tis-ellados