Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα 4 εβδομάδων, εν μέσω ενδείξεων ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,86%, μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τις περασμένες ημέρες της εβδομάδας. Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,19% στα 1,3497 δολάρια, καθώς και το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται από τις ενδείξεις επίτευξης συμφωνίας στην Αμερική. Τα κέρδη του, ωστόσο, περιορίζονται από τις προσδοκίες ότι η όποια λύση στο αδιέξοδο θα είναι προσωρινή.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή θα μεταβούν σήμερα στον Λευκό Οίκο, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, το οποίο έχει οδηγήσει στη μερική αναστολή λειτουργία υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τόσο το ρεπουμπλικανικό όσο και το δημοκρατικό κόμμα διέρρευσαν νωρίτερα ότι είναι πιθανή μία βραχυπρόθεσμη αύξηση στο όριο χρέους της χώρας, ύψους 16,7 τρις. δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και να δοθεί χρόνος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατών για την αύξηση του ορίου του χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, αν και τα νεύρα τους τεντώνονται κάθε ημέρα που περνά χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα ισχύσει μία προσωρινή συμφωνία, αλλά κάθε κίνηση για την αύξηση του ορίου χρέους θα απέκλειε τουλάχιστον το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Αμερικής. Η πληροφορία ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα, να μην προχωρήσει στη μείωση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων ύψους 85 δις. δολαρίων μηνιαίως, ελήφθη με μικρή πλειοψηφία, συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου. «Η πληροφορία αυτή είναι συνεπής με τις εκτιμήσεις μας ότι η Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων στη σύνοδό της του Δεκεμβρίου», αναφέρει σε σημείωμά της η χρηματοπιστωτική εταιρεία Barclays Capital.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ