Ιρλανδία: Βγαίνει από το Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2013

Η Ιρλανδία, όπως άλλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα βγει από το καθεστώς του Μνημονίου, καθώς η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τρία τελευταία χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να σταθεί όρθια στα πόδια της χωρίς ξένη βοήθεια.
Ιρλανδία: Βγαίνει από το Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2013
1'

Την ανακοίνωση για την έξοδο της πάλαι ποτέ κέλτικης τίγρης από το Μνημόνιο εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ, που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα του έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου ανακάμψει οριστικά.

Ο κ. Κένι είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του 2014 θα έχει τα τελευταία, όπως είπε, σκληρά μέτρα, με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία προσέφυγε στο πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2011. Η τριετής δανεική σύμβαση, ύψους 67,5 δισ. ευρώ, λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Το θέμα της Ιρλανδίας αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο προϋπολογισμός του 2014, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,8% του ΑΕΠ, μειωμένο σε σχέση με το προβλεπόμενο 7,3% για φέτος και χαμηλότερο από το στόχο του 5,1% που είχε τεθεί βάσει του προγράμματος διάσωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
20:10ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Χαλκίδα