ΙΟΒΕ: Τελειώνει η ύφεση το 2014, σε σημείο σταθεροποίησης η οικονομία
Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 4%, στην περιοχή του 4,1%- 4,2%. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση της τάξεως του 5%.
Με βάση τις πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις και προβολές, το πιθανότερο σενάριο, κατά τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, είναι ότι η ύφεση θα τερματισθεί μέσα στο 2014. Όμως, υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες και εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε ασθενέστερη ή υπό προϋποθέσεις σε καλύτερη πορεία απ' αυτήν, υπογραμμίζεται
Καλύτερες είναι επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανακοπή της ανόδου της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο και κατά πάσα πιθανότητα έως και τον Σεπτέμβριο, οδηγεί το ΙΟΒΕ σε εκτίμηση για μέση ανεργία φέτος της τάξεως του 27,5%, από 24,2% το 2012.
Η προηγούμενη εκτίμηση έβλεπε την ανεργία στο 28,3%.
Σε σημείο σταθεροποίησης η οικονομία
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο σταθεροποίησης.
«Ανεξάρτητα από τις επιμέρους και τεχνικής φύσεως αναλύσεις για τις λεπτομέρειες των μετρήσεων και των προβλέψεων, τα δίδυμα ελλείμματα που συνόψιζαν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας, το δημοσιονομικό και του εξωτερικού ισοζυγίου, πλησιάζουν σε σημείο εξισορρόπησης, οι τιμές αποκλιμακώνονται, ενώ η επί εξαετία ύφεση επίσης φαίνεται ότι σταδιακά φτάνει στο τέλος της. Αυτή η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν σηματοδοτεί μόνον ότι το καταστροφικό για την οικονομία σενάριο έχει πλέον απομακρυνθεί, αλλά αποτελεί την απαραίτητη βάση για κάθε βελτίωση από τώρα και στο εξής», τονίζεται.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι «ασφαλώς, και σε καμία περίπτωση η σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Η άποψη ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω συστηματικών ελλειμμάτων, όπως στο παρελθόν, είναι αφελής και επικίνδυνη. Η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα πρέπει να αποδεχθούν την προσαρμογή τους σε δυο βασικούς κανόνες και να υπολογίζουν ότι θα κινούνται κάτω από τους αντίστοιχους περιορισμούς: ότι η αύξηση της κατανάλωσης συνολικά θα ακολουθεί την αύξηση της παραγωγικότητας και ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να δαπανά χρήματα που δεν έχει».
Αυτή η προσαρμογή, αναφέρει το ΙΟΒΕ, και η συνακόλουθη πειθαρχία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα εξυγίανσης, καθώς θα καταστήσει άμεσο ζητούμενο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Αν οι απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθηθούν με σαφήνεια, επιμονή και με την αίσθηση του απολύτως επείγοντoς, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει για πολύ μακρό χρόνο να κινείται «οριζόντια», με πολύ ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης και με εισοδήματα και παραγωγικότητα καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα, επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.