Δικαίωμα αλλαγών στους εθνικούς προϋπολογισμούς αποκτά η Κομισιόν
Για πρώτη φορά φέτος η Κομισιόν θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης για το 2014, πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις 22 Νοεμβρίου.Η ΕΕ ελπίζει ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.Δηλώσεις για το θέμα έκανε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.«Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις από ένα κράτος - μέλος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει "συγγνώμη, παρακαλώ να αναθεωρήσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού σας", η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική», δήλωσε..Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».
«Μην υποτιμάτε την επίπτωση της λεγόμενης δέσμης δύο μέτρων», είχε δηλώει στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσθέτοντας: «Δεν θα κάνει τις Βρυξέλλες περισσότερο δημοφιλείς στις πρωτεύουσές μας».
Τα στοιχεία για το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο μετρά την δημοσιονομική υγεία, απομονώνοντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας και μην υπολογίζοντας τις δαπάνες για την πληρωμή τόκων, δείχνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Από ένα έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2010, η Κομισιόν προβλέπει ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.
Στην Ιρλανδία, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ από 25,4% που ήταν το 2010.
Στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος πλεόνασμα 6,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2010.
Ωστόσο, μετά από έξι τρίμηνα οικονομικής ύφεσης, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 92,2% του ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013. από 85,6% στο τέλος του 2010.