Πτώση στην παραγωγή ποτών για έκτο συνεχόμενο έτος
Κι αυτό, ενώ το 2012, σε συνθήκες πτώσης της συνολικής παραγωγής του κλάδου κατά 8,3%, οι ζημιές σειράς βιομηχανικών επιχειρήσεων οίνων, αναψυκτικών και χυμών, μπίρας, αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένων νερών ήταν μεγαλύτερες από τα κέρδη των κερδοφόρων περίπου κατά 30 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι μισές εταιρείες ήταν κερδοφόρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αφορούν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013, στο διάστημα αυτό η παραγωγή του κλάδου μειώθηκε κατά 3,1%, σε επίπεδα που είναι κατά 12,8% χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005. Η πτώση της παραγωγής του φαίνεται να επιβραδύνεται, σε σύγκριση με το 2012, αφού την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους η παραγωγή είχε μειωθεί κατά 7,2%.
Η εγχώρια παραγωγή ποτών, ενώ έως και τον Ιούνιο εμφάνιζε αύξηση της τάξεως του 5%, η μεταβολή της παραγωγής διαμορφώθηκε σε -3,1% στο οκτάμηνο, λόγω της καθίζησης του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου. Η ενδεχόμενη αυξημένη κατανάλωση εγχωρίως παραγομένων ποτών από τους ξένους τουρίστες κατά το δίμηνο αυτό αντισταθμίστηκε, προφανώς, από τη μεγάλη πτώση κατανάλωσης από τα ελληνικά νοικοκυριά.
Κάμψη της παραγωγής παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του κλάδου. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι υποκλάδοι της οινοποιίας και των μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών, η παραγωγή των οποίων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 συρρικνώθηκε κατά 13,7% και 9,2%, αντιστοίχως.
Συγχρόνως, μειώθηκε η παραγωγή των αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών κατά 0,3%, των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι κ.ά.) κατά 3% και της μπίρας κατά 2,2%.
Η επιβράδυνση της υποχώρησης των παραγωγικών μεγεθών του κλάδου συνοδεύεται από μείωση των εσόδων του, παρά τη βελτίωση των εξαγωγών του και την ανάκαμψη των τιμών ορισμένων προϊόντων του.
Ο κλάδος των ελληνικών βιομηχανιών ποτών, όπως εκφράζεται από 137 επιχειρήσεις του που έχουν γνωστοποιήσει την οικονομική τους θέση, εμφάνισε το 2012, σε σύγκριση με το 2011, μειωμένα κατά 21% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (137,1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία), ίσα προς το 8% των συνολικών εσόδων του (9,6% το 2011), σε συνθήκες πτώσης των εσόδων του κατά 6% και συρρίκνωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους του κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες (34,1% το 2012, από 37,5% το 2011).
Ο κλάδος κατέγραψε τελικώς αυξημένες ζημιές, ίσες προς το -1,7% των εσόδων του.
Τα συνολικά έσοδα 137 εταιρειών του κλάδου, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, ανήλθαν το 2012 σε 1,71 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 117,6 εκατ. ευρώ (-6%).