Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα απασχόλησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους πάνω από 200 αιτήσεις, ενώ καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου.
Επισημαίνεται ότι την Πράξη απαρτίζουν οι εταίροι: ΕΕΘ, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις συμβούλων.
Στόχος της Πράξης είναι η υλοποίηση Τοπικού Σχεδίου Δράσης, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ επισημαίνεται ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινου Δυναμικού, Θεσσαλονίκη Κοιτίδα Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας», υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και είναι ύψους 400.000 ευρώ.
Πώς θα προετοιμαστούν οι 160 άνεργοι
Η προετοιμασία των ανέργων θα γίνει μέσα από δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, για την απόκτηση επαγγελματικών και οριζόντιων προσόντων, αλλά και δράσεις συμβουλευτικής πληροφόρησης, υποστήριξης και δικτύωσης, προκειμένου να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να στελεχώσουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις τους.
Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατηγορίες δράσεων:
1) Μελέτες για την ανάλυση της αγοράς εργασίας, στην περιοχή και στους τομείς παρέμβασης, την ανάδειξη καλών πρακτικών στον κλάδο της κοινωνικής οικονομίας και τον σχεδιασμό δημιουργίας και λειτουργίας των απαραίτητων δικτύων και εργαλείων που θα υλοποιηθούν στην ομάδα δράσεων δικτύωσης.
2) «Κατάρτιση-Επιμόρφωση»: Περιλαμβάνει προγράμματα κατάρτισης ανέργων και συνοδευτική επιμόρφωση. Έμφαση δίνεται στη διεύρυνση των προοπτικών τους για ανάπτυξη επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας με την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων στη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.
3) «Πληροφόρηση-Συμβουλευτική-Υποστήριξη»: Περιλαμβάνει δράσεις που καλύπτουν όλα τα στάδια για την προώθηση των ανέργων στην απασχόληση. Αρχικά υλοποιείται συμβουλευτική επιλογής ωφελουμένων και διάγνωσης των αναγκών τους και ακολουθεί συμβουλευτική κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας για την ίδρυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων αντίστοιχα. Η υποστήριξή τους επεκτείνεται με την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και μελετών αιτήσεων υπαγωγής σε ενισχύσεις, ενώ στην περίπτωση των ανέργων, που βρίσκουν θέση εργασίας, παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξης τους μετά την πρόσληψη.
Επισημαίνεται, ότι όσοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορούν να συμμετέχουν σε ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΕΘ.