ΕΣΕΕ: Αμφιβολίες για την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

«Η τριπλή άρνηση της επικαιροποιημένης Προγραμματικής Συμφωνίας σχετικά με νέα μέτρα, νέο μνημόνιο και εκλογές, που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό, είναι μεν ενθαρρυντική για τους ανθρώπους της αγοράς, παρά ταύτα οι καθημερινά διογκούμενες πιέσεις από την τρόικα εντείνουν τη δυσπιστία σχετικά το εάν θα ακολουθηθεί η εν λόγω θέση ως το τέλος», επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της.

ΕΣΕΕ: Αμφιβολίες για την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου
3'

Όπως υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, εκ των πραγμάτων το πλαίσιο που θέτουν οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ασφυκτικό και υποσκάπτει εν τέλει οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι αποσιωπάται το γεγονός πως έχουν ήδη συμφωνηθεί μέτρα για το 2014, όπως αυτά καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

«Ήδη, συζητούνται πιθανά σενάρια για την κάλυψή του (πχ διάθεση αποθέματος από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετακύλιση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες κλπ) αλλά είναι κοινή πεποίθηση πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιας μορφής επιπλέον στήριξη τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει πως δεν θα υπάρξουν νέα (επιπρόσθετα) μέτρα. Η εμπειρία πάντως έχει αποδείξει πως παρά τις όποιες προθέσεις, στο τέλος υπερτερεί πάντα η γνώμη των δανειστών», όπως υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η ΕΣΕΕ, η εξαρχής καθορισμένη στοχοθέτηση για την «πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα» και «εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου», βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ελληνική αγορά και αποτελεί προϋπόθεση της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον για το ελληνικό εμπόριο η κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας είναι ο μόνος δρόμος για την επανεκκίνησης της ανάπτυξης και της οικονομίας. Χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα εμπλέκει τα δυναμικά και ζωντανά στρώματα της κοινωνίας.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιβράδυνση της ύφεσης και στην ανάπτυξη (βελτίωση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, τόνωση της απασχόλησης, αλλαγή παραγωγικού προτύπου της χώρας, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, προσέλκυση επενδύσεων, συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων/ πολιτών, περιορισμός της γραφειοκρατίας, μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού κλπ) περιγράφονται μάλλον σαν ευσεβείς πόθοι, κατά την ΕΣΕΕ, παρά στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης και χρονικά αυστηρώς προσδιορισμένη αναπτυξιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα υπογραμμίζεται η θέληση για τη δημιουργία ενός δίκαιου και απλού συστήματος με ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αποκατάσταση της αδικίας από τα έκτακτα φορολογικά βάρη.

«Για όλους αυτούς τους λόγους το ελληνικό εμπόριο αναμένει οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τους δύο εταίρους στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας να γίνουν πράξη στο επόμενο διάστημα. Το όραμα για τη χώρα δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ρητορικά σχήματα ή σε ευχολόγια. Πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της επιβίωσης της μεσαίας τάξης. Η παρούσα κυβέρνηση ελπίζουμε να δείξει βούληση και αποφασιστικότητα».

O πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, για το ίδιο θέμα σχολίασε: «Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας αποκτά σήμερα καθαρά πολιτική χροιά, καθώς όλα τα οικονομικά μέτρα έχουν πλέον εξαντληθεί και εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίνεται θετικά, όπως κάνει πάντα άλλωστε παρά τις αντιξοότητες, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για συναίνεση, συνεργασία και αποφυγή πρόωρων εκλογών. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές είναι για το 2014 το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, αφού θα αποτελέσει μια κίνηση εμπιστοσύνης και το "κλειδί" που θα ξεκλειδώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελλάδας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή