Έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνει η Κομισιόν
Οι προτεραιότητες αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το έντυπο, να είναι παρεμφερείς με αυτές του τρέχοντος έτους, καθώς «η ανάκαμψη εξακολουθεί να χρειάζεται γερά θεμέλια για να επιτευχθεί». Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά στα μέτρα λιτότητας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης, όπως αναφέρεται, την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτή, όπως είναι ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ.
Η ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στις 5 Νοεμβρίου. Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν , θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη, καθώς και για άλλους οικονομικούς δείκτες, για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις. Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,4% για το σύνολο της Ένωσης και αύξηση 1,2% για τη ζώνη του ευρώ.
Μηχανισμός προειδοποίησης
Η Επιτροπή αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει την έκθεση για τον «μηχανισμό προειδοποίησης» (RMA), μέσω του οποίου η Επιτροπή προσδιορίζει τα κράτη μέλη των οποίων η μακροοικονομική κατάσταση χρειάζεται εμπεριστατωμένη επανεξέταση, χωρίς όμως να προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής.
Μετά την ολοκλήρωση των σε βάθος αξιολογήσεων την επόμενη άνοιξη, η Επιτροπή θα καθορίσει κατά πόσον υπάρχουν ανισορροπίες και θα προτείνει τις κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής τους. Δώδεκα χώρες ήταν υπό καθεστώς επιτήρησης το περασμένο έτος και ο αριθμός τους δεν αναμένεται να μεταβληθεί και φέτος, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Ο Όλι Ρεν αναμένεται κατά την Europolitique να παρουσιάσει επίσης την τελική γνώμη της Επιτροπής για τις τρεις προτάσεις προϋπολογισμού που υπεβλήθησαν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης (πλην των χωρών που βρίσκονται σε σχέδιο διάσωσης).
Η Επιτροπή δεν προτίθεται να αναλύσει πλήρως κάθε πρόταση, σύμφωνα με πηγές, αλλά κυρίως να εξετάσει αν οι προϋπολογισμοί είναι αρκετά ισχυροί και αν οι εκτιμήσεις των κρατών μελών για την ανάπτυξη και τα ελλείμματα είναι ρεαλιστικές.
Το τελευταίο κομμάτι του πακέτου είναι το «πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης».
Το εργαλείο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του δημοσιονομικού συμφώνου που υπογράφηκε από 25 κράτη μέλη (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία), καταγράφει με λεπτομέρειες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα υποβάλουν έκθεση προόδου το Μάιο για τις έξι χώρες στις οποίες έχει δοθεί επιπλέον χρόνος για να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.