«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να αναλάβει ευρύτερο ρόλο»
Σε ό,τι αφορά στον κρίσιμο τομέα των συντάξεων ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά, λειτουργώντας σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο με ισχυρή εποπτεία, είναι έτοιμη να αναλάβει ευρύτερο ρόλο σε ένα νέο, διευρυμένο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαρρηγεωργίου στον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην ανάπτυξη της αγοράς, τονίζοντας ότι ο διαμεσολαβητής αποτελεί το «πρόσωπο» της ασφαλιστικής επιχείρησης στην επαφή με τον πελάτη.
Εστιάζοντας στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αγορά και το νέο περιβάλλον ποσοτικών και ποιοτικών υποχρεώσεων που διαμορφώνεται, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως η αγορά θα ωφεληθεί από τις κανονιστικές αλλαγές και πως η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τον Επόπτη θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι αλλαγές αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς κάνοντας όπου χρειάζεται τις απαραίτητες προσαρμογές. Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα από τον γενικό γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος σημείωσε:
«Είναι σίγουρο ότι όλοι θέλουμε την εξυγίανση της αγοράς. Είναι κάτι που πρέπει να το συμφωνήσουμε. Όλοι παλεύουμε για μια αγορά καλύτερη, ένα ξεκάθαρο τοπίο με καθαρούς κανόνες για όλους. Θέλουμε όλοι τη δια βίου εκπαίδευση. Το ΕΕΑ υλοποιεί την αναγκαιότητα αυτή ακόμη και με την εξ αποστάσεως κατάρτιση». Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Ρεκλείτης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο διάλογος αυτός πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία η οποία βρίσκεται σε πτώση με μεγάλη ανεργία και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
«Ομοίως η κρίση χτύπησε και τον κλάδο της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι επιπτώσεις είναι έντονες από τις πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα λόγω αύξησης της συνταξιοδότησης. Τα δε νέα δημοσιονομικά και δημογραφικά δεδομένα είναι απαισιόδοξα. Το μέλλον ιδίως της κοινωνικής ασφάλισης είναι αβέβαιο και θα χρειαστούν νέα μέτρα. Για την ιδιωτική ασφάλιση τίθενται ζητήματα κόστους λειτουργίας του επαγγέλματος του και ζητήματα ανταγωνιστικότητας με ξένες εταιρείες».