Την Τετάρτη αποφάσεις της EE για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα εάν και κατά πόσον θα θέσει υπό διαδικασία ελέγχου το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για να διαπιστώσει εάν καταγράφεται οικονομική ανισορροπία, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος σήμερα, προσθέτοντας ότι η τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα βοηθούσε την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Την Τετάρτη αποφάσεις της EE για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα
4'

«Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν απαιτείται μια βαθύτερη ανάλυση για τη Γερμανία. Μια τέτοια εξέταση δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού. Αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε τη Γερμανία, ούτε την Ευρώπη», ανέφερε ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και νομισματικά θέματα της ΕΕ Όλι Ρεν σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Το ζητούμενο σε μια τέτοια διαδικασία, ανέφερε ο Ρεν στο άρθρο του στην εφημερίδα, είναι «να κάνουμε έναν διάλογο επί των πραγματικών δεδομένων ώστε να εντοπίσουμε δυνητικά προβλήματα νωρίς και για να τα αντιμετωπίσουμε».

Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται —ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και από το εσωτερικό της ΕΕ— προς τη Γερμανία με αίτημα να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Διάφορες πλευρές επικρίνουν τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιμένοντας σε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές, πλήττει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο, αφού οι εξαγωγές της αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Το εποχικά διορθωμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 18,8 δισεκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το τρέχον πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της Γερμανίας, που ανέρχεται σε 19,7 δισεκ. ευρώ, ισούται με το 8% και πλέον του γερμανικού ΑΕΠ το 2012 και είναι άρα πάνω από το όριο του 6%, μετά το οποίο η ΕΕ θεωρεί υπερβολικά τα πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επικρίνει με έντονους όρους τη Γερμανία στα τέλη του περασμένου μήνα, στην εξαμηνιαία της αναφορά στο Κογκρέσο, για τις οικονομικές της ανισορροπίες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χρησιμοποιήσει πιο αμβλυμένους τόνους σε μια ομιλία του στη Φραγκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μήνυμά του ήταν παρόμοιο: η Γερμανία πρέπει να κάνει το «μάθημά της» ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει μια απόφαση την Τετάρτη σχετικά με την «δημοσίευση της έκθεσης του μηχανισμού» για την πρόληψη και την διόρθωση μακροοικονομικών ανισοτήτων. «Αυτή είναι μια ετήσια έκθεση η οποία αναφέρεται στα κράτη μέλη όπου θεωρούμε. . . ότι μπορεί να υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ κατά την διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εάν η εις βάθος αξιολόγηση των δεδομένων καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πλεόνασμα προκαλεί ανισορροπίες στην οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν λάβει τα συνιστώμενα μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα, η Επιτροπή ενδέχεται να του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ του. «Αλλά ασφαλώς δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της Τετάρτης. Χρειάζεται να περιμένουμε και να δούμε ποια θα είναι τα συμπεράσματα αυτών των αναλύσεων και κατόπιν ποιες θα είναι οι οδηγίες που θα δοθούν στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Ο' Κόνορ.

Η Γερμανία διατείνεται ότι έχει υποδιπλασιάσει το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της με την υπόλοιπη ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος από το 2007. Ο Ρεν, τονίζοντας ότι η όποια αξιολόγηση θα γίνει κατά τρόπο ανοιχτό σε διευθετήσεις, πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να «άρει τα προσκόμματα για την αύξηση της ζήτησης».

«Οι συνθήκες για αυξήσεις μισθών οι οποίες θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση πρέπει να συνεχιστούν, όπως για παράδειγμα με την μείωση των υψηλών φόρων και δασμών, ιδίως για όσους κερδίζουν λιγότερα», επέμεινε ο Ρεν. Η τόνωση της ζήτησης στη Γερμανία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για τη χώρα όσο και την ΕΕ, ανέφερε εξάλλου ο Ρεν σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιό του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή