Η υπερφορολόγηση των τσιγάρων ευνοεί το λαθρεμπόριο, λέει η αγορά
Η καλά σχεδιασμένη φορολογική πολιτική στα καπνικά προϊόντα, αλλά και η εξάρθρωση των κυκλωμάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων, είναι απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ), με αφορμή τα αποτελέσματα νέας μελέτης του ΙΟΒΕ για την αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.
«Με βάση και τις διαπιστώσεις της μελέτης του ΙΟΒΕ, θεωρούμε ότι η προσεκτική επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης καπνικών προϊόντων, θα συμβάλλει στην ανάσχεση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου», αναφέρουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου.
Σύμφωνα με τον ΕΣΚΕΕ, η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι σε σύγκριση με την ΕΕ-28, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων, ενώ και η σχέση μεταξύ ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και στα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι αντίστροφη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς ο καπνός φορολογείται στην Ελλάδα με υψηλότερο συντελεστή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του κλάδου, με σημαντικές προεκτάσεις στα έσοδα που εισπράττει το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιθώρια της αλυσίδας εφοδιασμού καπνικών προϊόντων περιορίστηκαν σημαντικά οδηγώντας σε μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου κατά 58% (-27% σε όγκο) την περίοδο 2009-2012.
Στη μελέτη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με τα οποία περαιτέρω αύξηση του φόρου οδηγεί σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων, ενώ ελάφρυνση του φόρου αυξάνει τα έσοδα του κράτους, περιορίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά την παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον ΕΣΚΕΕ, τη μελέτη που παρουσίασε στις 4 Νοεμβρίου το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το παράνομο εμπόριο καπνού στην Ελλάδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Επιπλέον, η δυναμική του φαινομένου ενισχύεται, καθώς προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται στην Ελλάδα θα διακινείται παράνομα.
Εξίσου μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΚΕΠΕ.