Eurogroup: Ανάβει πράσινο φως για έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο

Η σημερινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, καθώς και να καλέσει την Ελλάδα να συνεχίσει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία ελπίζουν να είναι οι πρώτες από τις πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες θα βγουν από τα προγράμματα στήριξής τους. Αυτό θα ωφελούσε τις κυβερνήσεις τους και την ευρωζώνη, τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τα προγράμματα στήριξης συνοδεύτηκαν από αυστηρές πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το Δουβλίνο συνήψε μια συμφωνία δανεισμού 67,5 δισ. ευρώ το 2010 μετά τις τεράστιες ζημίες που υπέστησαν οι ιρλανδικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ η Μαδρίτη είχε εξασφαλίσει ένα δάνειο έως 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι για να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα. Τελικά δανείστηκε 41,37 δισ. ευρώ.

«Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα πρώτα απ' όλα εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση, άρα επαφίεται σε εκείνους πρώτα να διατυπώσουν μια θέση για το θέμα αυτό», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ενημερωθούμε από τον Ιρλανδό συνάδελφο (σ.σ. υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν) σήμερα και πιθανόν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ζήτημα του χειρισμού του χρηματοδοτικού κενού που προβλέπεται για το 2014 συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις. «Νομίζω ότι είναι κρίσιμο οι Έλληνες να επιταχύνουν λίγο τις προσπάθειές τους σε αυτό το σημείο ώστε συμφωνήσουμε και να συνεχίσουμε με την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Θα χρειαστούμε περισσότερη πρόοδο πριν μπορέσουμε να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.