Στα 1,3 δισ. ευρώ η «κόκκινη γραμμή» για τα νέα μέτρα του 2014
Η -πρώτη- συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με το κλιμάκιο της τριμερούς, ολοκληρώθηκε στις 14:00 περίπου, ενώ λίγες ώρες αργότερα και αφού είχε ολοκληρωθεί το ραντεβού της τριμερούς με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ξεκίνησε και νέα σύσκεψη.
Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Το βάρος στο υπουργείο Εργασίας
Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι:
* Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ
* Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ
* Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ
* Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και
* Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα αποφέρει 55 εκατ. ευρώ.
Στη 2η θέση του «καταλόγου», είναι το εκτιμώμενο όφελος των 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι:
- Από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα προκύψουν 60 εκατ. ευρώ
- Από την περικοπή δαπανών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ
- Από τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (κυρίως σε Υγεία και Παιδεία), το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ
Εκτός, όμως, από τη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό και κατ' επέκταση για τον προϋπολογισμό 2014, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα δώσει «αγώνα δρόμου» και για τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Ως κομβική ημερομηνία συμφωνίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις (αναδιάρθρωση ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), θεωρείται η 9η Δεκεμβρίου (στις 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup), ώστε το 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί έως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι, στις 11 Ιανουαρίου μήνα λήγει ένα ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν, η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα, το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.
Διαβάστε επίσης:
«Έχουμε πολύ δρόμο με την τρόικα»
Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων
Στουρνάρας: Πολύ νωρίς για συμφωνία – Έχουμε ισχυρά χαρτιά