Eurobank: Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2014

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% φέτος, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με το νέο οικονομετρικό υπόδειγμα για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, που ανακοίνωσε την Δευτέρα σε μελέτη της, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Eurobank.


Στην ειδική εφαρμογή της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το τρέχον (τέταρτο) τρίμηνο του 2013, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Αποτελεί δε την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη αυτού του είδους για το ελληνικό ΑΕΠ στη διεθνή βιβλιογραφία. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση (από την ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα δημοσιευθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Συνοπτικά, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός της Eurobank υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2013 και θετικό ρυθμό τριμηνιαίας μεταβολής (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η εγκυρότητα των εκτιμήσεων αυτών, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, προϋποθέτει την απουσία κάποιας σημαντικής αναθεώρησης των επίσημων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή/και προηγούμενων τριμήνων