Μέχρι και 3,6 εκατ. Ρώσοι τουρίστες δύνανται να έρθουν στην Ελλάδα
Προσθέτει, μάλιστα, ότι το 2015 «χρειάζεται να ανακηρυχθεί έτος τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας», στο πρότυπο αντίστοιχων δράσεων, που έγιναν π.χ., με την Κίνα, οι οποίες αύξησαν το εκατέρωθεν τουριστικό ρεύμα μέχρι και κατά 60%.
«Η γειτονική σας Τουρκία υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 3,6 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι -σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ρωσίας- αποφέρουν στη χώρα περίπου 4,6 δισ. δολάρια. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι αριθμοί είναι κάτι αδύνατο για την Ελλάδα. Οι δυνατότητες υπάρχουν και πρέπει να τις κάνουμε πράξη. Μπορεί η Ελλάδα να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή περίοδο στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να «καταργήσουμε την «υψηλή» σεζόν, να υπάρχει τουρισμός 12 μηνών. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν τον προσανατολισμό μας για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε ο κ. Πισαρέβσκι.
Πρόσθεσε ότι παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδράμουν καταλυτικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία προς Ελλάδα είναι οι εξής: η σταθερότητα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης «σε οικουμενικό επίπεδο», η πραγματοποίηση ρωσικών επενδύσεων στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, η ύπαρξη περισσότερων Ρωσόφωνων ξεναγών και ρωσικών μενού στα εστιατόρια, αλλά και η περαιτέρω διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας.
«Η ελληνική Προεδρία της ΕΕ ευελπιστούμε να συνδράμει στην κατάργηση της βίζας»
Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Ρώσους τουρίστες, επισήμανε ότι, αν και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε και αν θα υπάρξει πλήρη κατάργησή της, καθώς αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο μπορεί να πει ότι «από τη δική μας πλευρά, ως Ρωσία, κάναμε τα πάντα για την κατάργησή της από 1ης Ιανουαρίου του 2014».
Συμπλήρωσε πως η ελληνική Προεδρία της ΕΕ ευελπιστεί ότι «θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας ακόμη περισσότερο και στην πλήρη κατάργηση της βίζας».
Προς κατάργηση βίζας για Έλληνες επισκέπτες «τράνζιτ» σε δύο ρωσικά αεροδρόμια;
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η Ρωσία «σχεδιάζει να καταργήσει τη βίζα για τους Έλληνες που θα επισκέπτονται τη Ρωσία τράνζιτ γα 72 ώρες, μέσω δύο αεροδρομίων της Ρωσίας». Ερωτηθείς, ωστόσο, πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχουμε οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα σε όλον τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα και τη Ρωσία».
Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, το 2013 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» αυξημένος κατά 50%-60% σε σχέση με το 2012, ενώ εξίσου σταθερή και θετική εκτιμάται ότι θα είναι η ροή και για το 2015.
Αντίστροφα, από Ελλάδα προς Ρωσία, οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 25%-30% (για περισσότερα βλ. σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2014»).
Ελληνορωσικό επενδυτικό φόρουμ στη Ρωσία
Σε σχέση με τις ρωσικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα ή για τυχόν ρωσικό ενδιαφέρον, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τουριστικών ακινήτων, ο κ.Πισαρέφκσι απάντησε ότι αν και υπάρχει ενδιαφέρον, προς το παρόν οι κινήσεις είναι μεμονωμένες και όχι στοχευμένες. Για να επενδύσουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες σε μια χώρα, σημαντικές προϋποθέσεις θεωρούνται, συμπλήρωσε, οι υπηρεσίες «single window», αλλά και η παροχή προσωπικών εγγυήσεων προς τον επενδυτή από τις τοπικές αρχές.
«Χτες συζητήσαμε με την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, τη διοργάνωση επενδυτικού φόρουμ στη Ρωσία, στο οποίο θα συμμετάσχουν Έλληνες επιχειρηματίες και Ρώσοι επενδυτές, στο οποίο θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, Επίσης, σχεδιάζουμε εκδηλώσεις στην Κρήτη στις 20-25 Απριλίου», σημείωσε.
«Ο Ρώσος αισθάνεται αγάπη για το Όρος»
Ερωτηθείς για την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους Ρώσους επισκέπτες το Άγιον Όρος, ο κ. Πισαρέβσκι είπε χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσω προσωπικά, γιατί επισκέφτηκα το 'Αγιον 'Ορος το καλοκαίρι και πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια όσα ένιωσα. Πιστεύω ότι οι Ρώσοι μπορεί να το αγαπούν περισσότερο και από τους Έλληνες, γιατί για έναν Έλληνα το 'Ορος είναι κάτι κοντινό, κάτι δικό του, ενώ για τον Ρώσο είναι κάτι μακρινό, που περικυκλώνεται από έναν μύθο, από δεκάδες ιστορίες. Γι' αυτό ο Ρώσος αισθάνεται αγάπη για το 'Ορος. 'Εχω ακούσει ότι πολλοί κάνουν αναρρίχηση στον 'Αθω. Αν το κάνουν ως προσκύνημα, αυτό είναι πολύ καλό, αλλά αν η αναρρίχηση αυτή έχει κάποια στοιχεία από σπορ, νομίζω δεν πρέπει να γίνεται. Θα μπορούσα να πω ότι στη Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και φτωχοί, που θα έρθουν στο 'Ορος κάποια στιγμή στη ζωή τους και το προσκύνημα αυτό θα αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην ψυχή τους. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το Όρος, αλλά και για τα Μετέωρα και τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Γι' αυτό θα προωθήσουμε ειδικά τον προσκυνηματικό τουρισμό, ο οποίος πιστεύω ότι θα είναι μια σταθερή ροή που διαρκώς θα αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πισαρέβσκι.
Η υψηλή και μεσαία τάξη της Ρωσίας ταξιδεύει ακόμη και για να χειρουργηθεί
Σε σχέση με τον ιατρικό τουρισμό και τα πρώτα συμβόλαια που υπεγράφησαν από ρωσικές εταιρείες με ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα για επισκέψεις αυτού του είδους, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η δυναμική είναι μεν μεγάλη, αλλά προτού «ξεδιπλωθεί» πρέπει ν' απαντηθούν πολλά ερωτήματα, όπως πόσο θα κοστίζει αυτό το είδος επισκέψεων, αλλά και αν υπάρχει η κατάλληλη ποιότητα υπηρεσιών: «ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα προϊόν που τώρα διαμορφώνεται και πάρα πολλές πτυχές είναι άγνωστες. Ξέρω βέβαια ότι οι πλούσιοι Ρώσοι και οι Ρώσοι της μεσαίας τάξης πηγαίνουν στη Γερμανία για εξετάσεις ή ακόμη και για εγχειρίσεις, άρα υπάρχει αυτό το κομμάτι της αγοράς. Επισκέφτηκα ο ίδιος ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και μου προκάλεσα θετική έκπληξη τόσο ο τρόπος λειτουργίας όσο και ο εξοπλισμός, οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που πάσχουν από αλλεργίες και αρχής γενομένης από την άνοιξη δεν ξέρουν πού να ...κρυφτούν. Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα ειδικό τουριστικό προϊόν για αυτούς στην Ελλάδα ή και υπηρεσίες αποκατάστασης αναπήρων και τραυματιών με συνεδρίες στις ελληνικές θάλασσες. Ναι, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν, αλλά βλέπω θετική δυναμική», πρόσθεσε.
Οι Θεοί του Ολύμπου κατεβαίνουν στη γη
Σε ποιους άλλους τομείς του τουρισμού βλέπει προοπτική; «Σε όλους! Παιδικό τουρισμό, γαστρονομικό, τουρισμό εκδηλώσεων -θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε ένα ημερολόγιο στα ρωσικά με όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τουρισμό που σχετίζεται με τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, που γνωρίζουν όλοι οι Ρώσοι, κάτι του είδους «Οι θεοί του Ολύμπου κατεβαίνουν στη γη». Στρατιωτικές περιηγήσεις, σε τόπους μεγάλων γεγονότων του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. «Αυτές οι ιδέες όμως , πρέπει να διαμορφωθούν από τους επιχειρηματίες, όχι από τα στελέχη των κυβερνήσεων», σημείωσε.
Κάλεσε τέλος τους Έλληνες να επισκεφτούν τη Ρωσία και όχι μόνο τους γνωστούς προορισμούς της, όπως η Μόσχα ή η Αγία Πετρούπολη, αλλά και τους λιγότερο δημοφιλείς, όπως τα βουνά του Αλτάι ή το Εκατερίνεμπουργκ. «Ελάτε να δείτε μια αδερφική σας χώρα με τη νέα της μορφή. Μια χώρα που έχει όλα τα ιδανικά κοινά με την Ευρώπη, αλλά διατηρεί το δικό της ιδιαίτερο πρόσωπο», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό