ΠΣΕ: Έντονες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο παρακράτησης επιστροφών ΦΠΑ
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από την πιθανότητα "παρακρατήσεων του προς επιστροφή ΦΠΑ από τα ταμεία των επιχειρήσεων για συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία".
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, «την ώρα που εκατοντάδες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα τις επιστροφές ΦΠΑ για προηγούμενα έτη και τις εκκαθαρίσεις απαλλαγής ΦΠΑ για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες τους, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τελεσίδικη εξέλιξη σε όρους βιωσιμότητάς τους».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, υποστηρίζει την ανάγκη και την υποχρέωση καταβολής δίκαιων φόρων και εισφορών από όλους, καθώς και τη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, προτείνει οι όποιες παρακρατήσεις προκύπτουν να αφορούν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι βεβαιωμένες-ρυθμισμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν μάλιστα καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Την ίδια ώρα, προσθέτει η κυρία Σακελλαρίδη, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, από 1/1/2014 διάταξη του Νόμου 4127/2013, που προβλέπει υποχρεωτικό «πόθεν έσχες» χρηματικών ποσών που έκαστος Έλληνας φορολογούμενος καταβάλλει ως συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις οπιασδήποτε νομικής μορφής.
Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η ενεργοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιτείνει την παγίδα ρευστότητας στην αγορά, περιορίζοντας τις δυνατότητες εξυγίανσης δυναμικών επιχειρήσεων, καθυστερώντας επιπροσθέτως διαδικασίες δανειοδότησης επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, ανακόπτοντας εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην υλοποίηση εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Επενδυτικού Νόμου, που συχνά απαιτούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δε συνάδει με τις δεδομένες συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και τις άμεσες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια, που προϋποθέτει αύξηση της εξαγωγικής βάσης της χώρας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συνολικά.
Αντ' αυτού, εισηγείται την υιοθέτηση κινήτρων για επανεισαγωγή ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με προϋπόθεση την επένδυσή τους σε δυναμικές εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.