ΔΕΗ: Νέα διερεύνηση κριτηρίων για το κοινωνικό τιμολόγιο

Σε διερεύνηση των κριτηρίων ένταξης περισσότερων καταναλωτών στο...

Σε διερεύνηση των κριτηρίων ένταξης περισσότερων καταναλωτών στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις μετά βίας υπερβαίνουν τις 300.000, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που αναμενόταν από τια αρχικές εκτιμήσεις που ξεπερνούν τους 1,2 εκατ. δικαιούχους.

Οι χαμηλή προσέλευση οδηγεί σε διαδοχικές παρατάσεις της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων. Παράλληλα το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει τόσο σε νέο άνοιγμα των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που ισχύουν-ειδικά σε ότι αφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, προκειμένου να ενταχθούν οι καταναλωτές στο
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να :
• Έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του στο όνομά του ή στο όνομα της/του συζύγου του/της. Αν δεν έχει θα πρέπει να προχωρήσει πριν την υποβολή της αίτησης στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομά του ή στο όνομα της/του συζύγου του/της .
• Πληροί τις προϋποθέσεις μίας από τις παρακάτω τέσσερεις κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης τους είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ : Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ : Όσοι είναι άτομα με αναπηρία ≥67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ≥67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται με το συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία 67% χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.