Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο φορολογικό
Ειδικότερα, εφέτος (2013-2014) η Ελλάδα βρίσκεται 53η στην παγκόσμια κατάταξη, από 56η πέρυσι (2012-2013).
Η μελέτη Paying Taxes εξετάζει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και εισφορές που καταβάλλει μία μεσαία επιχείρηση μέσα σ' έναν χρόνο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται σε 44% (από 44,6% πέρυσι), ο απαιτούμενος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση ανέρχεται στις 193 ώρες το χρόνο (έναντι των 202 πέρυσι) και ο χρόνος συμμόρφωσηε στους φόρους κατανάλωσης σε 69 ώρες (από 78 ώρες πέρυσι).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Paying Taxes, σε ότι αφορά στη συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΖ το ποσοστό διαμορφώθηκε εφέτος σε 41,4% και διεθνώς σε 43,1%. Επίσης, ο απαιτούμενος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση για τις χώρες τις ΕΕ/ΕΟΖ είναι 184 ώρες και διεθνώς 267 ώρες ενώ ο χρόνος συμμόρφωσης στους φόρους κατανάλωσης είναι 55 ώρες και διεθνώς 101 ώρες.
Σύμφωνα με την PwC, η Ελλάδα βελτίωσε τη συνολική επίδοσή της, έχοντας δώσει έμφαση στις πολιτικές που συντείνουν στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και λιγότερο χρονοβόρου συστήματος φορολογικής συμμόρφωσης.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμής και υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών έγινε υποχρεωτική (πχ ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων), ενώ δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία.
Για παράδειγμα μέσω της εφαρμογής e-παράβολο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν σε οποιαδήποτε τράπεζα (είτε στα υποκαταστήματα είτε μέσω web banking, phone banking και ΑΤΜ) ή στα διασυνδεδεμένα με την εφαρμογή ΕΛΤΑ.