Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας
Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με το θέμα της διάσωσης των τραπεζών σε περίπτωση κινδύνου κατάρρευσής τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές αναζητούν μέσα «σωτηρίας» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα χρειαστούν κεφάλαια, «καλοβλέποντας» το παράδειγμα της Κύπρου.
Το θέμα είχε αποκαλύψει από τις 14 Οκτωβρίου η εφημερίδα NEWSBOMB η οποία πρώτη απ’ όλους είχε φέρει στο φως τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Οι δηλώσεις Μπαρνιέ, αλλά και των Αλμούνια και Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας NEWSBOMB.
Την απόφαση των ιθυνόντων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών να συμπεριληφθούν οι καταθέτες στους κινδύνους, σε περιπτώσεις μελλοντικών τραπεζικών καταρρεύσεων, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Συγκεκριμένα έγραψε πως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Και προανήγγειλε την “συμμετοχή” καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων γράφοντας: «Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Όλα ξεκίνησαν από την απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΕ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σε ερώτημα για τις τραπεζικές καταθέσεις, με τον Χ. Αλμούνια, να αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων, αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η απόφαση έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κράτους.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο CNBC, τάραξε εκ νέου τα νερά, ανατρέποντας τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία: πριν τη χορήγηση ενίσχυσης αναδιάρθρωσης σε μια τράπεζα, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ζημίες καλύπτονται πρώτα από τους μετόχους, και ότι οι κάτοχοι υβριδικού κεφαλαίου και οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα συμβάλουν στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους.
Ντάϊσελμπλουμ: Οδηγός η Κύπρος για τις προβληματικές τράπεζες
Ο Ολλανδός τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ecofin της Τρίτης, διαμόρφωσαν μια βάση για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών της Ευρώπης, ωστόσο εκτίμησε ότι η Ευρώπη προσανατολίζεται σε λύσεις, «τύπου» Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν μια τράπεζα χρειαστεί κεφάλαια, θα πρέπει να καλύψει το κενό πρώτα με κούρεμα καταθέσεων.
Αν απαιτηθούν και νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης. Στην έσχατη περίπτωση που απαιτηθούν ακόμα περισσότερα, αυτά θα συγκεντρωθούν από ολόκληρη την περιοχή μέσα στα επόμενα 5 -10 χρόνια, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ένα κοινό ταμείο.
Η διάψευση της ..πιτζάμας για το κούρεμα!
Τo θέμα επιχείρησε να κλείσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, με μια μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του, βλέποντας ότι μετά την απάντησή του στον Ν. Χουντή, την ταυτόχρονη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ στο CNBC, αλλά και το τουίτ του Μπαρνιέ «άναψαν» φωτιές σε τράπεζες και καταθέτες. Με «πυροσβεστική» διάθεση ο κ. Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει την ουσία του θέματος που είναι το κούρεμα.
Όπως επισημαίνει, όταν μια τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, τότε δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ) και οι μόνοι που θα επιβαρυνθούν είναι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι περιορισμένης εξασφάλισης.
Φόβοι για κοινωνικές εκρήξεις!
Το μείζον θέμα για τους καταθέτες είναι ότι βλέπουν συνεχώς δηλώσεις αξιωματούχων για κούρεμα καταθέσεων, γεγονός που προκαλεί τεράστιες ανασφάλειες και δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία που ήδη θυμίζει βραδυφλεγή βόμβα!
Το νέο πλαίσιο, πάντως, για το κούρεμα καταθέσεων σε προβληματικές τράπεζες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016, με τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ να παραμένουν διασφαλισμένοι, ενώ θα θίγονται τελευταίοι στη σειρά, μετά από τους μετόχους των τραπεζών, τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και τους πιστωτές αυξημένης εξασφάλισης.
Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που οι μεγάλοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θιγούν, πρώτες θα πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελευταία τα φυσικά πρόσωπα.
Για την Ελλάδα πάντως, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος καταθέσεων στο «προβλεπτό μέλλον».
Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB
Διαβάστε επίσης:
Αποκάλυψη: Η κατάθεση που ανατρέπει τα πάντα στην υπόθεση Άλεξ
Άρωμα Παλαιοκώστα στην υπόθεση απαγωγής του Μαρτίνου